Quantcast
Φέσσας στη Handelsblatt: Η Γερμανία πρέπει να κατανοήσει τη θέση που βρίσκεται η Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Φέσσας στη Handelsblatt: Η Γερμανία πρέπει να κατανοήσει τη θέση που βρίσκεται η Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

“Η Γερμανία θα έπρεπε να δει τη “μεγάλη εικόνα” και να κατανοήσει τη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Έχουμε χάσει το ¼ του ΑΕΠ. Το ποσοστό ανεργίας είναι 25%. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας είναι απογοητευμένο και θυμωμένο. Οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν πάλι εμπιστοσύνη “και ελπίδα υποστήριξε ο  πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή της εφημερίδας Handelsblatt στην Αθήνα.

” Η Γερμανία θα έπρεπε να το κατανοήσει αυτό. Υπενθυμίζω πάντα στους Γερμανούς φίλους μου την επανένωση (της Γερμανίας). Και αυτή ήταν μια μακρά διαδικασία που απαίτησε πολλή υπομονή» επισημαίνει.

Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη, σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να προσεγγίσουν η μία την άλλη. «Δεν πρέπει να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Και οι δύο πλευρές πρέπει να προσεγγίσουν η μία την άλλη. Αυτό ανταποκρίνεται στις αρχές της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε συναίνεση», επεσήμανε.

Τόνισε δε ότι η ελληνική πλευρά έχει, ήδη, προβεί σε εμφανείς παραχωρήσεις. «Δεν μιλάει πια για κούρεμα, αλλά για αναδιάρθρωση του χρέους. Έχει επίσης διαμηνύσει ότι δέχεται ένα μεγάλο μέρος των δράσεων του προηγούμενου προγράμματος προσαρμογής. Αυτά είναι τα πρώτα βήματα για έναν συμβιβασμό και μιας λύσης “win-win”. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα χάσουν όλοι» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φέσσας, αναφερόμενος στην αξιολόγηση του εφαρμοζόμενου προγράμματος, σημείωσε ότι σε ορισμένα σημεία έχει αποτύχει, σε άλλα πέτυχε. Ειδικά στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης – όπως αποτυπώνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε τα δυο προηγούμενα χρόνια.

Εξήγησε ωστόσο ότι το πρόγραμμα εφαρμόσθηκε με λάθος προτεραιότητες. «Έπρεπε να έχουν προταχθεί οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για αυτό μια δημοσιονομική κρίση μετεξελίχτηκε σε κρίση ρευστότητας -δηλαδή τραπεζική κρίση- και στη συνέχεια σε μια βαθειά ύφεση».

Για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της προεκλογικής της ρητορικής και της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Προσπαθεί να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της και ταυτόχρονα να διασφαλίσει την Ευρωπαϊκή προοπτική (της χώρας).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.