Quantcast
Φίλης: Υπάρχουν προοπτικές και περιορισμοί στις ελληνορωσικές σχέσεις - enikonomia.gr
share

Φίλης: Υπάρχουν προοπτικές και περιορισμοί στις ελληνορωσικές σχέσεις

δημοσιεύτηκε:

«Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να επεκτείνει τις σχέσεις της πέρα από τους ευρωατλαντικούς της εταίρους- είτε είναι η Ευρώπη, είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες –και με άλλες χώρες. Αυτό οφείλει να το κάνει χωρίς να ρισκάρει τη θέση της στην Ευρώπη», ανέφερε ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα και της Αγγελικής Λάζου στον Real Fm 97.8.

«Ο γερμανικός παράγοντας φαίνεται ότι δεν υπολογίζει  τόσο πολύ στην γεωπολιτική διάσταση αλλά εξακολουθεί να απασχολείται με την ασφυκτική δημοσιονομική προσαρμογή», τόνισε ο κ. Φίλης και συμπλήρωσε:

«Υπάρχουν μία σειρά ευρωπαϊκών κρατών που αναπτύσσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και την Κίνα και αυτό θεωρείται μία εθνική πολιτική η οποία εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Όταν η Ελλάδα επιχειρεί να κάνει κάτι αντίστοιχο μπαίνουμε στο στόχαστρο και στο επίκεντρο και θεωρείται ότι είναι μία αντιευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθείται από την πλευρά της χώρας μας».

«Αυτό είναι μία λανθασμένη αντίληψη από πλευράς πολλών ευρωπαίων εταίρων μας και είμαι βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα θα την αλλάξουν αυτή την αντίληψη γιατί πρέπει να αναγνωριστεί στην Ελλάδα πως σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η δυνατότητα να αναπτύσσει τις δικές της συμμαχίες παράλληλα και συμπληρωματικά με την υφιστάμενη θέση που έχει μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν προοπτικές στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας που είναι κυρίως στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, υπάρχουν όμως και περιορισμοί».  


Περισσότερα στο enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.