Quantcast
Φίλης, Καλεντερίδης και Μάζης στον Realfm 97,8 για την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια - enikonomia.gr
share

Φίλης, Καλεντερίδης και Μάζης στον Realfm 97,8 για την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια

δημοσιεύτηκε:

Τρεις διεθνολόγοι σχολίασαν την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια. Ο Κωνσταντίνος Φίλης, ο Σάββας Καλεντερίδης και ο Ιωάννης Μάζης μίλησαν στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

Κωνσταντίνος Φίλης: Η επίσκεψη είναι θετική

“Η επίσκεψη είναι θετική, είναι προφανές ότι γίνεται μέσα σε ένα προεκλογικό κλίμα και για την μία και για την άλλη κυβέρνηση διότι ο Ζάεφ έχει τις προεδρικές εκλογές στις 21-4 και εμείς τις τετραπλές κάλπες χωρίς να γνωρίζουμε την ημερομηνία των εθνικών εκλογών” δήλωσε ο Κωνσταντίνος Φίλης, διεθνολόγος και διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.


“Είναι πρόδηλο για εμένα ότι οι δύο Πρωθυπουργοί όφειλαν να κάνουν τη συνάντηση διότι βλέπουμε στις πρώτες ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας να υπάρχουν κάποια αναμενόμενα προβλήματα. Ασφαλώς η συμφωνία αυτή έχει θετικά και αρνητικά, στα αρνητικά σημεία η ιθαγένεια και η γλώσσα είναι γνωστά, έχει εσχάτως προστεθεί το θέμα των εμπορικών σημάτων που είναι πολύ σημαντικό ζήτημα” πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Σάββας Καλεντερίδης: Είναι γνωστή η διαφωνία μου με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά η επίσκεψη Τσίπρα έχει θετικές πτυχές

“Έχω πει πολλές φορές ότι είμαι υπέρ της ανάπτυξης των σχέσεων με όλες τις βαλκανικές και γειτονικές χώρες και ότι θα ήταν σωστό να επιδιώκουμε μια στρατηγική σχέση με την Αλβανία, το ίδιο ισχύει για τα Σκόπια και για τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στα Σκόπια, παρότι είναι γνωστή η διαφωνία μου με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξυπηρετεί αυτόν τον στόχο και βρίσκω ότι έχει θετικές πτυχές και πρέπει να την στηρίξουμε. Δηλαδή ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, η παραχώρηση του FIR των Σκοπίων σε εποπτεία από την ελληνική πολεμική αεροπορία είναι στη θετική κατεύθυνση” είπε ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας και αρθρογράφος Σάββας Καλεντερίδης.

“Μακάρι να μην υπήρχε το αγκάθι της ταυτότητας και της γλώσσας” τόνισε.

Ακούστε το ηχητικό:


Ιωάννης Μάζης: Την αποτιμώ στο πλαίσιο της καλής γειτονίας ως θετική αλλά η ουσία της με προβληματίζει ιδιαιτέρως

“Την αποτιμώ στο πλαίσιο της καλής γειτονίας ως θετική αλλά η ουσία της με προβληματίζει ιδιαιτέρως. Ούτως ή άλλως η Ελλάδα ήταν μια οικονομική δύναμη στα Σκόπια, αυτή τη στιγμή καλείται να διευθετήσει ζητήματα, τα οποία για εμάς δεν αποτελούσαν πρόβλημα μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας” ανέφερε ο Καθηγητής και Πρόεδρος των Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ,

Ιωάννης Μάζης. “Την επίσκεψη του Τσίπρα ακολούθησε η επίσκεψη Ακάρ στα Σκόπια. Ρωτώ: η Τουρκία λειτουργούσε εναντίον των εθνικών της συμφερόντων όταν ήθελε να βάλει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ; Ή μήπως πήγαν να πανηγυρίσουν μεταξύ τους σαν καλοί φίλοι;” σχολίασε.

Ακούστε το ηχητικό:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.