Quantcast
Financial Times: Ο ΕΝΦΙΑ έριξε στο «καναβάτσο» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - enikonomia.gr
share

Financial Times: Ο ΕΝΦΙΑ έριξε στο «καναβάτσο» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

δημοσιεύτηκε:

Είναι ο πιο πολυσυζητημένος φόρος που επέβαλε ποτέ ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, το όνομά του έγινε σύνθημα και τώρα εξελίσσεται σε παράγοντας που μπορεί να γείρει την πλάστιγγα των εκλογών προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Ο ΕΝΦΙΑ «πρωταγωνιστεί» σε ειδικό αφιέρωμα της εφημερίδας Financial Times, η οποία αναφέρει ότι ο Αντ. Σαμαράς θα πληρώσει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ακριβά αυτόν τον φόρο τον οποίο περιγράφoυν και ως «αχίλλειο πτέρνα του».

Η απεσταλμένη της εφημερίδας στην Αθήνα αναλύει πώς ο ΕΝΦΙΑ επιβάρυνε του έλληνες φορολογούμενους και έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ το προβάδισμα εν όψει των κρίσιμων εκλογών ρίχνοντας ουσιαστικά στο «καναβάτσο» την συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η δημοσιογράφος χρησιμοποιεί το παράδειγμα της συντηρητικής 68χρονης ψηφοφόρου η οποία μετά από ένα μπαράζ περικοπών, αυξήσεις στους φόρους και τη μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ που μείωσαν το εισόδημά της στο μισό, σκοπεύει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.«Ο μακαρίτης ο σύζυγός μου θα πάθαινε σοκ, που σκέφτομαι να ψηφίσω έναν πρώην κομμουνιστή σαν τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα να σηκώσω το ανάστημά μου.

Το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξης μου πηγαίνει στην πληρωμή του φόρου ακίνητης περιουσίας», λέει η κα Γλυνού από το διαμέρισμα της στο Χαλάνδρι.Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα , «ο ΕΝΦΙΑ εισήχθη υπό την πίεση των πιστωτών το 2011 ως έκτακτο μέτρο για τη συγκέντρωση εσόδων. Δικαιολογήθηκε με το επιχείρημα ότι ένας ενιαίος ετήσιος φόρος ακινήτων θα ευθυγραμμίσει την Ελλάδα με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μονιμοποίησε πέρσι τον ΕΝΦΙΑ. Εκτιμάται ότι ο φόρος, ο οποίος αντικατέστησε έκτακτο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, θα αυξήσει τα έσοδα κατά τουλάχιστον 3,4 δισ. ευρώ τον χρόνο, που αντιστοιχούν στο 2% σχεδόν του ΑΕΠ».

«Αλλά η κυβέρνηση δεν μέτρησε σωστά την οργή που θα προκαλούσε στους Έλληνες φορολογούμενους, οι οποίοι παραδοσιακά επενδύουν σε ακίνητα για να προφυλαχθούν από τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού της χώρας. Σύμφωνα με τους εγχώριους τραπεζίτες, το 80% των κατοίκων της Ελλάδας κατέχει ένα τουλάχιστον ακίνητο, ακόμη κι αν οι ίδιοι διαμένουν σε ενοικιαζόμενο σπίτι».Στο δημοσίευμα αναφέρεται και δήλωση του Α. Γεωργιάδη ότι «αν η Νέα Δημοκρατία χάσει τις εκλογές, θα ευθύνεται ο ΕΝΦΙΑ.

Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να αρχίσει ξαφνικά να πληρώνει ετήσιο φόρο απλώς και μόνο για την κατοχή ακινήτων, και ο πυρήνας των ψηφοφόρων μας έχει υποστεί ένα από τα βαρύτερα πλήγματα».Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγάγει το ζήτημα σε παράδειγμα για την προθυμία της κυβέρνησης να υποκύψει στις απαιτήσεις της τρόικας, εις βάρος των φορολογούμενων που ήδη δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ που περιλαμβάνει τις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αν αναλάβει την εξουσία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.