Quantcast
Financial Times: Το Grexit ως... λυτρωτικό διαζύγιο - enikonomia.gr
share

Financial Times: Το Grexit ως… λυτρωτικό διαζύγιο

δημοσιεύτηκε:

«Για τη διάλυση της ένωσης μεταξύ δύο ανθρώπων υπάρχουν καθιερωμένες διαδικασίες. Δεν ισχύει το ίδιο και για την διάλυση μιας νομισματικής ένωσης.

Σε πρόσφατο άρθρο της στους FT, η Γκίλιαν Τετ, παρουσίασε πολύ πειστικά τα ενεχόμενα ρίσκα, τονίζοντας τον κίνδυνο ένα Grexit να οδηγήσει σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση, σαν και αυτή που πυροδότηση το 2008 η Lehman Brothers, εξαιτίας των απρόβλεπτων νομικών και οικονομικών ρίσκων.

Ωστόσο, οι διαπραγματευτές στη Γερμανία και ορισμένα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης δίνουν την εντύπωση πως θεωρούν πως μπορούν να διαχειριστούν τους κινδύνους ενός Grexit», σημειώνει ο Ράχμαν.

«Για την Ελλάδα, η έξοδος από το ευρώ θα ανοίξει νέες οικονομικές και πολιτικές δυνατότητες. Θα επιτρέψει στην χώρα να χρεοκοπήσει σε ένα μέρος του γιγαντιαίου της χρέους … Θα δώσει επίσης στην Ελλάδα την δυνατότητα να υποτιμήσει το νόμισμα της» ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της. Φυσικά, υπογραμμίζει,  θα υπάρξουν και επώδυνες επιπτώσεις, βραχυπρόθεσμα περιγράφοντας την εμπειρία χωρών όπως η Αργεντινή. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, σημειώνει μια έξοδος από το ευρώ μπορεί να έχει πολιτικά οφέλη για την Ελλάδα.

 

Επιδιόρθωση

«Αυτό το νέο αίσθημα ευθύνης μπορεί με τη σειρά του να βοηθήσει να επιδιορθωθούν ορισμένα από τα ελαττώματα του ελληνικού κράτους που τόσο έχουν εκνευρίσει την υπόλοιπη ευρωζώνη. Ειδικότερα, την έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την κυβέρνηση, που καλλιέργησε την διαφθορά και την φοροδιαφυγή», γράφει στους FT.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις από ένα Grexit μπορεί να είναι ευνοϊκές και για την υπόλοιπη ευρωζώνη, εξηγεί επίσης. «Τα διαδοχικά προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα έχουν δημιουργήσει κυνισμό και θυμό σε όλη την ευρωζώνη και θρέφουν την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων. Ένα Grexit θα ανασυστήσει την ιδέα ότι οι κανονισμοί στην ευρωζώνη έχουν όντως κάποια ισχύ. Μπορεί επίσης να ενθαρρύνει χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία να προχωρήσουν με κάποιες από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν κατάφερε να κάνει η Ελλάδα», αναφέρει.

Στην περίπτωση της Ελλάδας το ευρώ απέτυχε να δημιουργήσει πλούτο, λέει, «για να το πούμε κομψά», η Ελλάδα είναι «μια χώρα που έχει χάσει 25% του ΑΕΠ της από το 2008», γράφει και καταλήγει:

«Το να μπαλώσουμε λοιπόν το γάμο μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης για μερικούς ακόμα μήνες δεν πρόκειται να φτιάξει αυτά τα προβλήματα. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα μπορέσει να δείξει ότι υπάρχει ένας βιώσιμος δρόμος εκτός ευρώ, θα καταφέρει να δημιουργήσει ένα μοντέλο για τη διάλυση μιας λανθασμένα σχεδιασμένης νομισματικής ένωσης ή τουλάχιστον για τη συρρίκνωσή της σε πιο διαχειρίσιμο μέγεθος. Αυτό θα αποτελέσει ένα προηγούμενο το οποίο η Ε.Ε. θα έπρεπε να καλωσορίζει αντί να το φοβάται».

Πηγή: enikos.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.