Quantcast
Fitch: Αυξήθηκαν τα ενυπόθηκα δάνεια σε καθυστέρηση - enikonomia.gr
share

Fitch: Αυξήθηκαν τα ενυπόθηκα δάνεια σε καθυστέρηση

δημοσιεύτηκε:

Κατά τη διάρκεια των συνεχών διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, ο αριθμός των ενυπόθηκων δανείων σε καθυστέρηση έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με τον οίκο Fitch Ratings.

Η επιδείνωση της οικονομίας και η σχεδόν παντελής απουσία τραπεζικής πίστωσης μπορεί να έχει συνδυαστεί με την παρακράτηση των αποπληρωμών δανείων από τους δανειολήπτες λιανικής κατά την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας.

Μερικοί δανειολήπτες ενυπόθηκων δανείων μπορεί ήδη να εισέρχονται στρατηγικά σε ληξιπρόθεσμες οφειλές πρώιμου σταδίου καθώς η κρίση ζημιώνει τον τραπεζικό τομέα. Μπορεί επίσης να επιλέγουν να κάνουν πληρωμές για άλλες οφειλές αντί για ενυπόθηκα δάνεια, δεδομένου ότι γνωρίζουν πως οι τράπεζες είναι απίθανο να κινηθούν εναντίον των περιουσιακών τους εξασφαλίσεων.

Η απόδοση των ελληνικών ενυπόθηκων δανείων φαινόταν να σταθεροποιούνται πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου. Τα δάνεια με τουλάχιστον μία μηνιαία δόση υπερήμερη αντιπροσώπευαν περίπου το 16% του συνολικού υπολοίπου δανείων, αλλά σκαρφάλωσε στο 16,9% το Φεβρουάριο μετά τις εκλογές και συνέχισε να αυξάνεται ακόμη και μετά την εξασφάλιση της προσωρινής παράτασης του προγράμματος διάσωσης στο τέλους του ίδιου μήνα, αγγίζοντας το 17,3% τον Μάιο. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.