Quantcast
Fitch: «Πολιτικό ζήτημα» το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Fitch: «Πολιτικό ζήτημα» το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Με πολιτικούς όρους φαίνεται να παίζεται το “παιχνίδι” της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους δανειστές, τόσο για την ελάφρυνση του χρέους, όσο και για το μελλοντικό πλαίσιο χρηματοδότησης.
Αυτό εκτιμά ουσιαστικά ο Douglas Renwick, επικεφαλής ανάλυσης για την Ανατολική Ευρώπη της Fitch Ratings μιλώντας στο protothema.gr.
Θεωρεί ότι η συμφωνία για το ελληνικό χρέος θα προκύψει μόνο αν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, ενώ εκτιμά ότι όποια κυβέρνηση και να έρθει στην εξουσία δεν έχει μεγάλο περιθώριο επιλογών, υπογραμμίζοντας την ενδεχομένη απροθυμία των αγορών ή της τρόικας να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα υπό ένα άλλο πλαίσιο και πως αυτό δεν θα σχετίζεται με το “ποιος” θα είναι στην κυβέρνηση, αλλά με τις πολιτικές του οποιουδήποτε σχήματος.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο κ. Douglas Renwick, “οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση θα έχει ελάχιστες επιλογές για να διατηρήσει μια σταθερή δημοσιονομική κατάσταση, διότι η αγορά ή η Τρόικα θα ήταν απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν μια ριζικά διαφορετική εναλλακτική λύση. Τελικά αυτό θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές  της οποιαδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης και όχι ποιος θα είναι σε αυτή”.

Ο κ. Renwick αναφορικά με ποιες είναι οι απειλές για την κυβέρνηση εκτιμά ότι  οι προοπτικές είναι σταθερές, δηλαδή οι ανοδικοί και οι καθοδικοί κίνδυνοι σε αυτό το χρονικό σημείο είναι ισορροπημένοι.

Σε ερώτηση σχετικά με την αξιολόγηση της τρόικας και τι θα γίνει αν καθυστερήσει να ολοκληρωθεί απαντά ότι  “η βαθμολογία της ελληνικής κυβέρνησης είναι «Β». Αυτό αποτελεί τη χαμηλότερη βαθμολογία με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα” και παραδέχεται ότι οι κίνδυνοι για τους κατόχους ομολόγων εξακολουθούν να είναι σχετικά υψηλοί, αλλά πολύ χαμηλότεροι τώρα από ό, τι πριν από δύο χρόνια.

“Ένας λόγος είναι ότι η οικονομική ανάκαμψη φαίνεται τελικά να φτάνει και ένας άλλος λόγος είναι ότι η δημοσιονομική κατάσταση είναι τώρα πολύ ισχυρότερη”, επισημαίνει ο Douglas Renwick.

Ποια είναι η καλύτερη λύση για το ελληνικό χρέος; “Αν και δεν θα περιλαμβάνει κατ ‘ανάγκην “κούρεμα”, υπάρχουν και άλλοι τρόποι μείωσης, για παράδειγμα, η μείωση των επιτοκίων ή μια επέκταση της διάρκειας των χορηγήσεων. Αυτό θα ήταν θετικό για τη βιωσιμότητα του χρέους”, απαντά. Βέβαια, όπως τονίζει “παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό (175% του ΑΕΠ το τρέχον έτος), το μεγαλύτερο μέρος αυτού οφείλεται στο ΔΝΤ και στους Ευρωπαίους εταίρους. Ως εκ τούτου, υπάρχει ένα ισχυρό πολιτικό στοιχείο στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους”, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “η ελάφρυνση του χρέους  θα μπορούσε να επιτευχθεί αν η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα”.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.