Quantcast
Φοροδιαφυγή με αγοραπωλησίες έργων τέχνης μέσω off shore - enikonomia.gr
share

Φοροδιαφυγή με αγοραπωλησίες έργων τέχνης μέσω off shore

δημοσιεύτηκε:

Μια απίστευτη μέθοδο φοροδιαφυγής, την οποία εφαρμόζουν εδώ και πολλά χρόνια ορισμένοι οικονομικά επιφανείς φορολογούμενοι, αλλά μέχρι πρότινος δεν ήταν γνωστή στις φορολογικές αρχές, ανακάλυψαν πρόσφατα οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οπως διαπίστωσαν έκπληκτοι, κατά τη διάρκεια φορολογικών ελέγχων που διενήργησαν πρόσφατα σε συγκεκριμένα οικονομικά ισχυρά φυσικά πρόσωπα, σημαντικού ύψους εισοδήματα ή και μη νόμιμα αποκτηθέντα κεφάλαια αποκρύπτονταν για πολλά έτη μέσα από offshore εταιρίες που εμφανίζονταν να έχουν ως μόνα περιουσιακά τους στοιχεία έργα τέχνης πολύ μεγάλης αξίας!

Ειδικότερα, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ ανακάλυψαν ότι οι ελεγχόμενοι φορολογούμενοι είχαν στην κατοχή τους, μέσα στα σπίτια τους, για μεγάλα χρονικά διαστήματα πίνακες ζωγραφικής πολύ μεγάλης αξίας, τους οποίους όμως είχαν αγοράσει και αποκτήσει, όχι στα ονόματά τους ως φυσικών προσώπων, αλλά μέσω offshore εταιριών που είχαν συστήσει αποκλειστικά με σκοπό την πραγματοποίηση επενδύσεων σε έργα τέχνης μεγάλης αξίας.

Γλίτωναν…

Οι επιτήδειοι πλούσιοι φορολογούμενοι κατάφερναν με τον τρόπο αυτό να εξαφανίζουν από τα μάτια των φορολογικών αρχών τεράστια ποσά αποκτηθέντων εισοδημάτων ή κεφαλαίων, συχνά μη νόμιμης προέλευσης, καθώς οι ίδιοι δεν φαίνονταν πουθενά στις συναλλαγές αγοράς των πινάκων ζωγραφικής και έτσι απέφευγαν τη φορολόγησή τους ως φυσικών προσώπων με βάση τα τεκμήρια απόκτησης κινητών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 32 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος καθώς και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των ποσών που διέθεσαν για να αγοράσουν τα έργα τέχνης.

Ετσι, απέφευγαν να εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις πολύ μεγάλα τεκμαρτά εισοδήματα και, συνακόλουθα, παρέκαμπταν και την υποχρέωση να τα καλύψουν αποκαλύπτοντας άλλες πηγές εισοδημάτων τους, οπότε γλίτωναν από την πληρωμή σημαντικού ύψους ποσών φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Επιπλέον, με το κόλπο αυτό, στις περιπτώσεις που κατάφερναν να πωλήσουν τους πίνακες ζωγραφικής σε τιμές υψηλότερες των τιμών στις οποίες τους απέκτησαν, απέφευγαν να δηλώσουν στις φορολογικές αρχές και τις υπεραξίες που προέκυπταν, οι οποίες θεωρούνται κι αυτές φορολογητέο εισόδημα. Ως εκ τούτου, γλίτωναν από την πληρωμή και άλλων σημαντικών ποσών φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης!

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.