Quantcast
"Φρένο" στις άσκοπες μετακινήσεις: Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται τα νέα έντυπα - Σαρωτικοί έλεγχοι - enikonomia.gr
share

“Φρένο” στις άσκοπες μετακινήσεις: Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται τα νέα έντυπα – Σαρωτικοί έλεγχοι

δημοσιεύτηκε:

Με νέα έκτακτα μέτρα επιχειρεί να βάλει… φρένο στη μετάδοση του κορoνοϊού το υπουργείο Εργασίας. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας, να σταματήσουν οι άσκοπες μετακινήσεις εργαζομένων, των οποίων έχει τεθεί σε αναστολή η σύμβαση. Έτσι αφενός θα ελεγχθούν οι εστίες μετάδοσης του ιού στους χώρους δουλειάς και αφετέρου θα αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό η εργοδοτική αυθαιρεσία, η οποία κατά τη διάρκεια της πανδημίας οργιάζει.
Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές οι καταγγελίες εργαζομένων για εργοδότες που βγάζουν το προσωπικό τους σε αναστολή εργασίας και ακολούθως το υποχρεώνουν να εργάζεται βαίνουν αυξανόμενες. Είναι μια νέου τύπου «μαύρη» εργασίας που καθιερώθηκε λόγω της πανδημίας. Με στόχο να… δαμάσει αυτό το φαινόμενο το υπουργείο Εργασίας υποχρέωσε τις επιχειρήσεις να προαναγγείλουν την αναστολή συμβάσεων για το προσωπικό τους για το χρονικό διάστημα από 11/2 έως 28/2.
Παράλληλα, από Δευτέρα θα ισχύουν τα νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων» για την εκτέλεση της εργασίας τους. Από τα νέα έντυπα αποκλείονται, φυσικά, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, τηλεργασίας ή νόμιμης άδειας.
Πλέον αυτές οι κατηγορίες εργαζομένων θα μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των έξι ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033. Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.
Μάλιστα με στόχο την ομαλή μετάβαση στα νέα έντυπα Βεβαίωσης Κίνησης του Εργαζόμενου το υπουργείο Εργασίας έδωσε μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως του μέτρου έως τις 17 Φεβρουαρίου. Έτσι, για το διάστημα από 15 Φεβρουαρίου (06.00) έως και 17 Φεβρουαρίου (05:59) , οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες – άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.
Τις δυο πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου πλαισίου, δηλαδή τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, θα γίνονται έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζομένους από τις αρμόδιες αρχές. Από το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου (6 π.μ.) το μέτρο θα εφαρμοστεί με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητα τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).
Οι Βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ https://eservices.yeka.gr/ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.
Στην ίδια βεντάλια μέτρων βρίσκονται και οι σαρωτικοί έλεγχοι σε κάθε χώρο εργασίας. Οι «ράμπο» της Επιθεώρησης Εργασίας θα συνεχίσουν το κυνήγι των αυθαίρετων εργοδοτών ανά την Ελλάδα. Κάτι που δεν σταμάτησε ποτέ και, όπως λένε υπηρεσιακοί παράγοντες της οδού Σταδίου, θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 έγιναν 54.911 έλεγχοι, από τους οποίους οι 29.634 αφορούσαν στα έκτακτα μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία (χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, τήρηση αποστάσεων, κ.ά.)


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.