Quantcast
FT: Θα επανέλθει το Grexit αν η ελληνική κυβέρνηση προσποιείται τις μεταρρυθμίσεις - enikonomia.gr
share

FT: Θα επανέλθει το Grexit αν η ελληνική κυβέρνηση προσποιείται τις μεταρρυθμίσεις

δημοσιεύτηκε:

Επανάληψη του μοτίβου πολιτικής που ακλούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα προβλέπουν με δημοσίευμα τους οι Financial Times την Δευτέρα επαναφέροντας τα σενάρια Grexit .

Η πρόσφατα εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση σύντομα θα αρχίσει να προσποιείται ότι ξεκινά τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις αναφέρει το δημοσίευμα σημειώνοντας ότι στην καλύτερη περίπτωση θα τις εφαρμόσει διστακτικά και ατελώς. Όταν θα το κάνει, η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα καθορίσει αν είναι αρκετές. Αν είναι αρνητική, το Grexit θα είναι πάλι στην ατζέντα.

Αν είναι θετική, το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι τόσο διαφορετικό. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα επιμείνει για την ανακούφιση χρέους. Το ίδιο και το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί πάλι μια μετακύληση δανείων του τύπου «προσποιήσου και επέκτεινε». Φοβάμαι όμως ότι μόνο σε αυτό θα συναινέσει η Γερμανία. Θα είμαστε πάλι σε αδιέξοδο. Μακρές νύχτες έρχονται στις Βρυξέλλες.

Σε εκείνη τη στιγμή θα θυμηθούμε ξανά την ανηθικότητα μιας συμφωνίας διάσωσης στην οποία καμία πλευρά δεν πιστεύει. Θα μπορούσε να δουλέψει αλλά αυτό θα απαιτούσε την πολιτικά αδύνατη «τριάδα» του σωστού είδους μεταρρυθμίσεων, της λιγότερης λιτότητας και της περισσότερης ανακούφισης χρέους. Η Ελλάδα και οι πιστωτές έκλεισαν την συμφωνία εξαιτίας του φόβου. Η Μέρκελ δεν ήθελε να κατηγορηθεί για το Grexit. Ο Αλέξης Τσίπρας φοβήθηκε το παράλληλο νόμισμα σε σημείο που δεν είδε άλλη εναλλακτική από το να υπογράψει.

Ο συνδυασμός της οικονομικής επιβράδυνσης και της προσφυγικής κρίσης θα μετατρέψει το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Γερμανίας σε μικρό έλλειμμα, κάτι το οποίο δεν είναι πρόβλημα υπό κανονικές συνθήκες. Η Γερμανία πρέπει να έχει ένα μικρό έλλειμμα για να στηρίζει την οικονομία της ευρωζώνης. Η χώρα, όμως, έχει επιβάλει στον εαυτό της συνταγματική υποχρέωση να επιβάλει δημοσιονομική ισορροπία στον οικονομικό κύκλο. Όταν εξαφανιστούν τα πλεονάσματα ο πολιτικός και νομικός χώρος για διακριτή πολιτική δράση θα εξαφανιστεί. Για να το θέσω ποιο σκληρά: οι Γερμανοί έχουν αποφασίσει να ξοδέψουν το πλεόνασμα για τους πρόσφυγες, όχι για την Ελλάδα.

 

Πηγή: Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.