Quantcast
FT: Έφτασε η ώρα της τελικής αναμέτρησης για ΕΕ και Ελλάδα - enikonomia.gr
share

FT: Έφτασε η ώρα της τελικής αναμέτρησης για ΕΕ και Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

«Μετά από δύο εβδομάδες δημόσιων αντεγκλήσεων και συζητήσεων πίσω από κλειστές πόρτες, ήρθε η ώρα: την Δευτέρα, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες για μία τελική αναμέτρηση με την Αθήνα σχετικά με το αν θα πρέπει να επεκταθεί ή να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ύψους 172 δισεκατομμυρίων ευρώ». Με αυτό τον τρόπο αρχίζει το δημοσίευμα των Financial Times που φέρει τον τίτλο «Έφτασε η ώρα της τελικής αναμέτρησης για Ε.Ε. και Ελλάδα» και το οποίο αναφέρεται στην τροπή που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά στα τρία ενδεχόμενα σενάρια κατάληξης των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, με τον αρθρογράφο Peter Spiegel να αξιολογεί την πιθανότητα συμφωνίας σε κάθε ένα από αυτά. 

Το σενάριο της επέκτασης του προγράμματος είναι,  όπως επισημαίνεται στο άρθρο, αυτό που εξ αρχής προτιμούσαν οι Βρυξέλλες , όμως η πιθανότητα κατάληξης σε αυτό χαρακτηρίζεται «μειωμένη» ενώ  αναφέρεται επίσης πως «καθώς τα κοινοβούλια στη Γερμανία και σε άλλες χώρες πρέπει να εγκρίνουν  την επέκταση, η Δευτέρα είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να την ζητήσει».

Το σενάριο ενός προγράμματος-γέφυρα το οποίο αποτελεί πρόταση του κ. Βαρουφάκη συγκεντρώνει «σχεδόν μηδενικές» ελπίδες συμφωνίας, σύμφωνα με τους Financial Times. Όπως επισημαίνεται, οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό, παρά το γεγονός πως η Αθήνα συνεχίζει να πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή.

Το σενάριο της λήξης του προγράμματος και έναρξης νέων συνομιλιών είναι αυτό που σύμφωνα με το δημοσίευμα συγκεντρώνει μέχρι στιγμής αυξημένες πιθανότητες. «Ορισμένα μέλη της τρόικας  υποστηρίζουν πως όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για ένα νέο πακέτο διάσωσης, οι επενδυτές θα είναι πρόθυμοι να δώσουν τη ζώνη του ευρώ περισσότερο χρόνο , εάν το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα λήξει σε δύο εβδομάδες», αναφέρει το άρθρο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.