Quantcast
FT: Επιπόλαιο το «mea culpa» του ΔΝΤ - enikonomia.gr
share

FT: Επιπόλαιο το «mea culpa» του ΔΝΤ

δημοσιεύτηκε:

«Το θλιβερό αυτό θέαμα εμφάνισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την περασμένη εβδομάδα όταν δημοσίευσε ένα άρθρο στο πιο προβεβλημένο περιοδικό του αμφισβητώντας τις ίδιες τις νεοφιλελεύθερες τάσεις και καταλήγοντας ότι «αντί να προσφέρουν ανάπτυξη, ορισμένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν αυξήσει την ανισότητα, βάζοντας σε κίνδυνο την βιώσιμη μεγέθυνση», αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο στηλιτεύει τη στάση του ΔΝΤ και προσθέτει:

«Η λέξη «ορισμένες» είναι εξαιρετικά σημαντική στην πρόταση αυτή. Όσον αφορά τις αγαπημένες πολιτικές του ΔΝΤ, οι αρθρογράφοι από το τμήμα ερευνών του Ταμείο καταλήγουν ότι ο ανταγωνισμός, το ελεύθερο παγκόσμιο εμπόριο, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι άμεσες ξένες επενδύσεις και τα ισχυρά δημόσια οικονομικά είναι ενδεδειγμένα για τις περισσότερες χώρες. Αυτό απαλλάσσει σχεδόν ότι γίνεται αντιληπτό ως νεοφιλελευθερισμός».

Παράλληλα, επισημαίνεται: «Στην προσπάθεια του να ακολουθήσει την μόδα των καιρών, το ΔΝΤ μοιάζει αντίθετα εκτός εποχής, όπως ένας μεσήλικας που φοράει ένα καπέλο του μπέιζμπολ ανάποδα. Το χειρότερο είναι πως στην προσπάθεια του να κερδίσει το παιχνίδι των δημοσίων σχέσεων με την αλλαγή ταμπέλας στις υφιστάμενες πολιτικές, το Ταμείο κοιτάει το δέντρο και όχι το δάσος. Αυτό που είναι με διαφορά το πιο σημαντικό παγκόσμιο οικονομικό ζήτημα είναι η επίμονη πτώση της ανάπτυξης της παραγωγικότητας που απειλεί να υπονομεύσει την πρόοδο για όλους. Για το ζήτημα αυτό δεν γίνεται ούτε μια αναφορά».



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.