Quantcast
FT: H EKT προεξοφλεί... την αποτυχία της - enikonomia.gr
share

FT: H EKT προεξοφλεί… την αποτυχία της

δημοσιεύτηκε:

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ομολογεί πως ακόμα και με το πρόγραμμα «εκτύπωσης» 1,1 τρισ. ευρώ που έχει ξεκινήσει να μοιράζει απλόχερα ο Μάριο Ντράγκι «κινδυνεύει» από την ανεργία στην ευρωζώνη η οποία θα παραμείνει κοντά στο 10%, από 11,5% που είναι από τώρα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Financial Times (FT).

Ακόμα και οι ίδιοι οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ αμφιβάλλουν, όπως δείχνει το δημοσίευμα των FT.

 

Ένας στους 10 εργαζομένους στην ευρωζώνη θα παραμείνουν άνεργος, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης», αγοράς ομολόγων, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην κλονισμένη οικονομία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ.

Στην έκθεσή τους εκτιμούν πως η ανεργία θα παραμείνει ψηλά. Η οικονομετρική μελέτη κάνει λόγο για ανεργία 9,9%, έως το τέλος του 2017 – χρονικό σημείο το οποίο η ίδια η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ανάκαμψη στην περιοχή.

«Η χαλάρωση των όρων δανεισμού προχωρά χέρι-χέρι με την αναζωπύρωση της ζήτησης για δάνεια ώστε να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις των επιχειρήσεων», λέει ο Μ. Ντράγκι. «Σε πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, αυτό θα αυξήσει το δυνητικό προϊόν».

Αλλά υπάρχουν ερωτηματικά, λένε οι FT, σχετικά με το κατά πόσο η ανάκαμψη θα είναι προς όφελος αυτών που πλήττονται πραγματικά περισσότερο από τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, σχεδόν στασιμότητας.

Η έκθεση κοινοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, αλλά δεν είδε το φως της δημοσιότητας μέσα στη σκόνη… του «ελληνικού δράματος». Τα στοιχεία δείχνουν ότι  οι διαφορές μεταξύ των πλούσιων και φτωχών χωρών στην ευρωζώνη θα παραμείνουν στα ποσοστά ανεργία, όταν για παράδειγμα στην Ισπανία και στην Ελλάδα το ποσοστό των νέων κάτω των 25 ετών που δεν έχουν δουλειά κυμαίνεται μεταξύ 50%-60%.

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.