Quantcast
FT: Η Κομισιόν θέλει επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία - Αντιδρά η Άγκυρα - enikonomia.gr
share

FT: Η Κομισιόν θέλει επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία – Αντιδρά η Άγκυρα

δημοσιεύτηκε:

H Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να ανοίξει μία νόμιμη οδό για να στέλνει η Ελλάδα τους αιτούντες άσυλο πίσω στην Τουρκία, μία κίνηση που θα δυσαρεστήσει την Άγκυρα και να θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο δράσης των 3 δις. ευρώ για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη – μέλη να εξετάσουν να αποκαλούν ως «ασφαλείς τρίτες χώρες» τις χώρες με λειτουργικά συστήματα χορήγησης ασύλου στα σύνορα της ΕΕ, επιτρέποντας την γρήγορη επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο που ταξίδεψαν μέσα από την επικράτειά τους.

Η πρόταση προκάλεσε απογοήτευση στην Άγκυρα, η οποία λέει ότι οι υφιστάμενοι κανόνες αποτρέπουν την Ελλάδα από την επαναπροώθηση γνήσιων προσφύγων. Υπάρχει ανησυχία στους Τούρκους αξιωματούχους ότι η ανακοίνωση της Επιτροπής σημαίνει ότι όλοι όσοι μετανάστες έχουν διέλθει από την Τουρκία θα μπορούν να επαναπροωθηθούν σε αυτή.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι μία τέτοια κίνηση θα υπονόμευε τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας που στοχεύει στη μείωση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη. «Εάν η πρόταση αυτή υλοποιηθεί, το σχέδιο δράσης Τουρκίας – ΕΕ θα έχει πρόβλημα», είπε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.