Quantcast
FT: Οι 'Ελληνες αγοράζουν αυτοκίνητα για να «σώσουν» τις καταθέσεις τους - enikonomia.gr
share

FT: Οι ‘Ελληνες αγοράζουν αυτοκίνητα για να «σώσουν» τις καταθέσεις τους

δημοσιεύτηκε:

‘Εντρομοι οι έλληνες καταθέτες αναζητούν καταφύγιο στα αυτοκίνητα για να «γλιτώσουν» τα χρήματά τους τονώνοντας τις πωλήσεις νέων τη στιγμή που η αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε αδιέξοδο σύμφωνα με τους Financial Times

Ειδκότερα δύο εβδομάδες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ο Π.Φ. πραγματοποίησε ανάληψη των καταθέσεών του από τη τράπεζα φοβούμενος για ενδεχόμενο capital control από τους δανειστές.

Για να προστατεύσει τις καταθέσεις του ο κ. Π.Φ. απέκτησε ένα ολοκαίνουριο Mercedes-Benz ενώ τα υπόλοιπα χρήματα τα μετέφερε στο Λουξεμβούργο μετά από συμβουλές οικονομικών αναλυτών.

 



 

 

«Δεν ήθελα να δω τους κόπους μιας ζωής να εξαφανίζονται» ανέφερε στους FT ο κ. Π.Φ. υπενθυμίζοντας την περίπτωση της Κύπρου κατά την οποία η κυπριακή κυβέρνηση άντλησε 8 δισ. ευρώ από την επιβολή φόρου στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Πολλοί ‘Ελληνες καταναλωτές έχουν προβεί σε ανάλογες κινήσεις σύμφωνα με τους FT, Μάλιστα ακόμη και όταν η ελληνική οικονομία βουλιάζει οι ταξινομήσεις καινούριων αυτοκινήτων καταγράφουν κάθε μήνα αύξηση καθώς οι ‘Ελληνες καταθέτες αναζητούν εναλλακτικούς «παραδείσους» για τα χρήματά τους. Ειδικότερα τον Απρίλιο οι πωλήσεις νέων ΙΧ σημείωσαν αύξηση 47,2% ενώ τον Μάιο το ποσοτό αύξησης κυμάνθηκε σε 27,9%.

Οι εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή από τις τράπεζες αποτελούν σημαντικό κίνδυνο και μάλιστα η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας της μη επίτευξης συμφωνίας με τους πιστωτές.

Σύμφωνα με τους FT θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο capital controls στην Ελλάδα ώστε να σταματήσει η «αιμορραγία» των τραπεζών αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο για τις επιχειρήσεις αλλά και την οικονομία της χώρας.

Η Moody’s προειδοποιεί για πιθανή επιβολή capital controls στην Ελλάδα εξαιτίας της επιδείνωσης των εκροών καταθέσεων από τις τράπεζες.

Μοναδική ελπίδα για την Ελλάδα αποτελεί η επίτευξη συμφωνίας η οποία θα αποδεσμεύσει 7,2 δισ. ευρώ…

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.