Quantcast
FT: Οι «τρίπλες» Σόιμπλε με το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος - enikonomia.gr
share

FT: Οι «τρίπλες» Σόιμπλε με το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος

δημοσιεύτηκε:

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, βγήκε από τις περίπλοκες διαπραγματεύσεις για την ελληνική διάσωση με αρκετά πυρομαχικά ώστε να αποκρούσει τους εγχώριους επικριτές του, ιδιαίτερα τους σκεπτικιστές της δικής του κοινοβουλευτικής ομάδας –τουλάχιστον για τους επόμενους λίγους μήνες αναφέρουν οι Financial Times.

Με την συμβιβαστική συμφωνία να έχει επιτευχθεί στις Βρυξέλλες νωρίς την Τετάρτη, κατάφερε να πιάσει τους δύο πιο σημαντικούς στόχους του –το να κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη διάσωση και να αναβάλλει οποιαδήποτε απόφαση για σημαντική ελάφρυνση χρέους μέχρι το 2018. Για το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU, αυτά είναι τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα.

Ο «άνθρωπος από σίδερο» της κυβέρνησης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, έχει κάνει όμως καισημαντικές υποχωρήσεις. Η ελάφρυνση χρέους είναι πλέον πολύ στην ατζέντα και υπάρχει και η πιθανότητα, αν και αβέβαιη, να χαλαρώσει κάποια στιγμή ο δημοσιονομικός ζουρλομανδύας που έχει επιβληθεί στην Αθήνα λόγω της επιμονής του Βερολίνου: ο υπερβολικά σκληρός στόχος για δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5%.

Αλλά οι προσαρμογές στην περσινή συμφωνία διάσωσης των 86 δισ. ευρώ είναι αρκετά μετριοπαθείς ώστε να επιτρέψουν στον κ. Σόιμπλε να παρακάμψει οποιαδήποτε άμεση ανάγκη να επιστρέψει στο γερμανικό κοινοβούλιο ζητώντας έγκριση, και να αποφύγει έτσι τον κίνδυνο μιας νέας εξέγερσης των σκεπτικιστών που είναι αντίθετοι στη διάσωση της Ελλάδας.

Μιλώντας μετά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε: «Καταφέραμε ένα αποτέλεσμα που είναι το σωστό σε μια δύσκολη κατάσταση».

Ο Gunther Krichbaum, επικεφαλής του CDU στην κοινοβουλευτική επιτροπή για ευρωπαϊκά θέματα, τόνισε μιλώντας στους FT ότι αναμένει πως, παρά «κάποιες διαφωνίες και συζητήσεις», το μπλοκ CDU/CSU θα στηρίξει σθεναρά τη συμφωνία. «Είναι μια επιτυχία για όλους, περιλαμβανομένου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Ένας σκληροπυρηνικός μεταξύ των σκεπτικιστών διαφωνεί. Ο «αντάρτης» του CDU, Christian von Stetten, ένας από τους 63 βουλευτές του CDU/CSU που ψήφισαν πέρυσι κατά της τρέχουσας ελληνικής διάσωσης στη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εξέγερση στην καριέρα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, καταδίκασε τη συμφωνία αυτής της εβδομάδας ως «παραπλάνηση». Υποστήριξε ότι «μέχρι στιγμής έχουμε βαρύνει τα παιδιά μας με την βοήθεια προς την Ελλάδα. Τώρα τα δάνεια πρόκειται να παραταθούν και πάλι και οι ακάλυπτες επιταγές θα μεταφερθούν στα εγγόνια μας».

Ωστόσο, ο Detlef Seif, άλλος ένας από τους περσυνούς αντάρτες, τόνισε ότι υποστηρίζει το πρόσφατο πακέτο, κυρίως λόγω της προόδου που σημείωσε η Αθήνα από το περασμένο καλοκαίρι και μετά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Η ατμόσφαιρα είναι αρκετά διαφορετική τώρα».

Τα πράγματα, όμως, μπορεί να γίνουν πολύ πιο δύσκολα το φθινόπωρο, όταν το ΔΝΤ αναμένεται να αποφασίσει το αν θα συμμετάσχει στην τελευταία διάσωση της Ελλάδας. Ο κ. Σόιμπλε πάντα επέμενε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ, αλλά το Ταμείο επιμένει ότι πρώτα πρέπει να δεσμευτεί η ευρωζώνη ότι θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσει στα γενικά σημεία ενός πακέτου ελάφρυνσης χρέους.

Και πάλι, Γερμανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως το κουτάκι έχει κλοτσηθεί αρκετά παρακάτω ώστε να αποφευχθεί μια διατάραξη σε ό,τι αφορά στις γερμανικές γενικές εκλογές του 2017. Ο κ. Σόιμπλε έχει μετακινηθεί πολύ από το περασμένο καλοκαίρι, οπότε ήταν έτοιμος να αφήσει την Ελλάδα να φύγει από το κοινό νόμισμα –και παραλίγο να κερδίσει τη στήριξη του Eurogroup για τον αποκλεισμό της χώρας από την ευρωζώνη.

Υποχώρησε τότε και υποχωρεί και τώρα, κυρίως διότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες με επικεφαλής την κ. Μέρκελ, επιθυμούν να αποφύγουν περαιτέρω πίεση προς την Ελλάδα τη στιγμή που αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση. Επίσης, το Βερολίνο είναι πρόθυμο να διασφαλίσει πως η ΕΕ θα αποφύγει τυχόν πολιτικές ανατάξεις πριν τις 23 Ιουνίου –την ημέρα που θα διεξαχθεί το βρετανικό δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην ΕΕ.

Η κ. Μέρκελ αγωνιούσε για να αποφύγει άλλη μια μεγάλη κοινοβουλευτική ανταρσία. Η κυβέρνηση θα κέρδιζε με τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών, των κυβερνητικών εταίρων της κ. Μέρκελ, και μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης, όπως και πέρυσι. Αλλά η εικόνα το μπλοκ της καγκελαρίου να φέρνει για άλλη μια φορά σε δύσκολη θέση την κ. Μέρκελ, θα έπληττε κι άλλο την ήδη διαβρωμένη φήμη της πως είναι απρόσβλητη.

Η πολιτική της θέση έχει γίνει πολύ δυσκολότερη με το ξεκίνημα της προσφυγικής κρίσης και με την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκίστικου AfD, το οποίο επιχειρηματολογεί υπέρ μιας διάλυσης της ευρωζώνης εκφράζοντας και μια σκληροπυρηνική απαίτηση για αυστηρότερους ελέγχους των μεταναστών.

Ο κ. Σόιμπλε και πάλι θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τους σκεπτικιστές, οι οποίοι θα συνεχίσουν να επιχειρηματολογούν πως οποιοδήποτε παραπάνω δάνειο προς την Αθήνα αυξάνει τις πιθανολογούμενες τελικές ζημιές για τους Γερμανούς φορολογουμένους. Ο κ. Von Stetten υπόσχεται να συνεχίσει να μάχεται ενάντια σε μια «ανεύθυνη πολιτική».

Οι σκεπτικιστές έχουν κάποια στήριξη από την Bild, την κορυφαία σε πωλήσεις ημερήσια εφημερίδα, η οποία σχολίασε τη Δευτέρα στο διαδίκτυο: «Πείτε αντίο στα δισεκατομμύριά σας. Θα τα ξαναδείτε ίσως το 2080 –αν τα δείτε ποτέ».

Πάντως, χωρίς μια ψηφοφορία στη Bundestag, οι αντάρτες δεν έχουν κάποια πραγματική ευκαιρία να προωθήσουν τα επιχειρήματά τους. Επίσης, δεν έχουν κάποια εναλλακτική από την κ. Μέρκελ, για να ηγηθεί μέχρι τις επόμενες εκλογές. Όσο κι αν αντιπαθούν τις πολιτικές της -τόσο στο προσφυγικό όσο και στην Ελλάδα- θα υποστηρίξουν την καγκελάριο στην προσπάθεια να αποκρούσουν το AfD και να διατηρήσουν τις έδρες τους.

Όσο για τον 73ετή κ. Σόιμπλε, μπορεί να είναι υπουργός Οικονομικών μετά τις εκλογές, μπορεί και όχι. Αλλά θα διασφαλίσει ότι η ελληνική κρίση θα αντιμετωπιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατευτεί η κληρονομιά του.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.