Quantcast
FT: Πάνω από 10.000 οι αιτήσεις για άσυλο στην Ελλάδα - Φεύγουν οι διακινητές από τηνΤουρκία - enikonomia.gr
share

FT: Πάνω από 10.000 οι αιτήσεις για άσυλο στην Ελλάδα – Φεύγουν οι διακινητές από τηνΤουρκία

δημοσιεύτηκε:

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα αυξήθηκε σε περίπου 10.000, καθώς υπήρξε μεγάλο κύμα αιτήσεων αυτή την εβδομάδα από όσους θέλουν να αποφύγουν την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times που υπογράφουν οι ανταποκριτές της εφημερίδας στην Αθήνα, Kerin Hope, και την Κωνσταντινούπολη, Piotr Zalewski.

Ο μεγαλύτερος όγκος των αιτήσεων υποβλήθηκε στα κέντρα διαμονής στη Λέσβο, τη Xίο και τη Σάμο, ενώ ένας μικρός αριθμός ανθρώπων, που βρίσκεται σε ανοικτούς καταυλισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα, υπέβαλαν αιτήσεις ηλεκτρονικά μέσω του Skype, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους.

Η επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, δήλωσε ότι χρειάζεται τουλάχιστον δύο εβδομάδες για την επεξεργασία κάθε μίας αίτησης. «Οι διαδικασίες ασύλου είναι οι πιο πολύπλοκες από όλες τις κρατικές διαδικασίες. Αν προσθέσετε και τη μετάφραση για έναν αριθμό γλωσσών, θα χρειασθεί περισσότερο», δήλωσε η κυρία Σταυροπούλου.

Ο αριθμός των μεταναστών, πάντως, που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, έχει μειωθεί πολύ αυτή την εβδομάδα, με λιγότερους από 100 να φθάνουν σήμερα.

Στη Σμύρνη, τα ξενοδοχεία που διέμεναν οι μετανάστες πριν περάσουν στην Ελλάδα, είναι πλέον άδεια, σημειώνει η εφημερίδα. Η πληρότητά τους, που κυμαίνονταν στο 90% το περασμένο καλοκαίρι, έχει μειωθεί στο 10%, δήλωσε διευθυντής ενός από τα ξενοδοχεία αυτά.

Οι περισσότεροι από τους τοπικούς διακινητές έχουν φύγει. «Κάποιοι από αυτούς πήγαν στην Ελλάδα, άλλοι στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ένα Σύρος κουρέας.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι αύριο αναμένονται πάνω από 200 μετανάστες να φθάσουν στο Δικελί από την Ελλάδα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.