Quantcast
FT: Πλησιάζει το «σημείο μηδέν» για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

FT: Πλησιάζει το «σημείο μηδέν» για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Το Eurogroup της Δευτέρας θα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και την ευρωζώνη και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα χρήματα που πρέπει να ξεπληρώσει φέτος η χώρα στο ΔΝΤ θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τι θα συμβεί αργότερα.

Ανεξάρτητα με το αν θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 750 εκατ. στο ΔΝΤ την Τρίτη. Τα χρήματα αποτελούν τμήμα ενός πλάνου αποπληρωμής που έχει τεθεί από το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρέπει να αποπληρωθούν και να αποπληρωθούν στην ώρα τους. Καμία αναπτυγμένη οικονομία δεν έχει πτωχεύσει απέναντι στο ΔΝΤ, που λειτουργεί ως τελευταίο καταφύγιο για τα 188 κράτη-μέλη του.

Ορισμένα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για την προθεσμία της Τρίτης:

-Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών προς το ΔΝΤ είναι δυσκολότερο τις επόμενες εβδομάδες

Τα 750 εκατ. της Τρίτης είναι η μεγαλύτερη πληρωμή που θα καταβάλει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ έως τώρα φέτος. Ωστόσο είναι μόνο η αρχή κάποιων δύσκολων μηνών. Είναι πιθανό Ελλάδα και πιστωτές να έχουν ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι γεμάτο άγχος.

Οι άμεσες συζητήσεις είναι για την αποδέσμευση ποσού 7,2 δισ. αλλά η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στους πιστωτές περισσότερα κεφάλαια τους μήνες που έρχονται.

Μόνο τον Ιούνιο πρέπει να πληρώσει 1,5 δισ. στο ΔΝΤ, ενώ οφείλει να καταβάλει σε 4 δόσεις ανάλογο ποσό στο Ταμείο το Σεπτέμβριο. Στο μεταξύ θα πρέπει να ξεπληρώσει περίπου 3 δισ. στην ΕΚΤ Ιούλιο και Αύγουστο.

Δεδομένης της «πιεσμένης» ρευστότητας είναι απίθανο να ξεπληρώσει όλα αυτά τα κεφάλαια που χρωστά αν δεν λάβει κάποια βοήθεια.

-Η μη πληρωμή του ΔΝΤ δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά

Αν η Ελλάδα χάσει μια πληρωμή δεν θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΔΝΤ. Στη δεκαετία του 1980 περίπου 25 κράτη έχασαν πληρωμές προς το Ταμείο.

Αυτό το μέγεθος μειώθηκε δραστικά τα τελευταία έτη. Σύμφωνα με μελέτη του 2012 μόνο οι Σομαλία, Σουδάν και Ζιμπάμπουε έχασαν μια πληρωμή του ΔΝΤ για διάστημα πάνω από έξι μήνες. Άλλα 4 κράτη που δεν πλήρωσαν το Ταμείο εγκαίρως κατάφεραν να το ξεπληρώσουν σε διάστημα δυο εβδομάδων.

Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι το μέγεθος του χρέους. Η χώρα έχει «τραβήξει» από το ΔΝΤ περίπου 35 δισ. μέσω δυο προγραμμάτων και πρέπει να καταβάλει 6,9 δισ. στο υπόλοιπο του 2015.

-Η αξιοπιστία του ΔΝΤ θα πληγεί αν παύσει η χώρα τις πληρωμές

Η ιστορία της εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν είναι ευχάριστη. Ακόμα και πριν την ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν δύσκολο να βρεις αξιωματούχους του ΔΝΤ να γκρινιάζουν για το ελληνικό πρόγραμμα.

Παλαιότερες έρευνες ανακάλυψαν πολλά λάθη στο πρώτο μνημόνιο για τη χώρα αλλά και στον τρόπο που συνολικά αντέδρασε το ΔΝΤ στη κρίση της ευρωζώνης.

Αλλά το πρόγραμμα δέχθηκε επίσης κριτική για το γεγονός ότι η χώρα είχε ξεχωριστή αντιμετώπιση ως μια ευρωπαική οικονομία και όχι ως μια αναπτυσσόμενη.

Σε μια φάση που τόσο το ΔΝΤ όσο και Η Παγκόσμια Τράπεζα αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων που στηρίζεται από Κίνα, Ινδία και άλλες ισχυρές αναπτυσσόμενες οικονομίες η περίπτωση της Ελλάδας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία.

Μια αποτυχία στην Ελλάδα σημαίνει μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία του ΔΝΤ αναφέρει ο Andrea Montanino, πρώην μέλος του ΔΣ του Ταμείου. Αν η Ελλάδα αποτύχει, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να αμφισβητούν αν οι πολιτικές του ΔΝΤ λειτουργούν. Είναι σημαντικό για το ΔΝΤ αυτό να μην συμβεί, σημειώνει.

-Ίσως υπάρχει λίγος «χώρος»

Όταν η Ελλάδα τέσταρε αν μπορεί να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρονοδιαγράμματος των πληρωμών η Κ. Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ κράτησαν τη «γραμμή». Οι κανόνες του ΔΝΤ δεν είναι για να «σπάνε».

Αλλά αυτή η σκληρή γραμμή κρύβει ένα μικρό περιθώριο που δημιούργησε το ΔΝΤ μέσω των διαδικασιών του. Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα μόνο ένα μήνα αφότου μια χώρα χάσει μια πληρωμή η επικεφαλής του ΔΝΤ ενημερώσει τα μέλη του ΔΣ. Η επίσημη ανακοίνωση για το γεγονός εκδίδεται τρεις μήνες μετά.

Αυτού του είδους οι καθυστερήσεις ίσως έχουν μια σημασία για την Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη δηλώσει ότι μια χαμένη πληρωμή δεν θα θεωρηθεί άμεσα ένα default.

Kατά μια έννοια μια μη πληρωμή του ΔΝΤ ίσως έδινε περισσότερη έμφαση στις διαπραγματεύσεις, τονίζει ο Nicolas Véron του Peterson Institute for International Economics in Washington.

-Οι αγορές

Η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Για αυτό το λόγο το ΔΝΤ «βρίσκεται» εδώ. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η άποψη των αγορών δεν μετρά. Η αντίδρασή τους την επόμενη ημέρα μια χαμένης πληρωμής είναι «καταλύτης».

Όλος ο κόσμος κοιτάζει τι θα πράξει η Ελλάδα στις 12 Μαίου. Δεν πρόκειται για ένα τεχνικό θέμα αλλά για την αντίδραση της αγοράς, υπογραμμίζει ο Α. Montanino.

Πηγή: Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.