Quantcast
FT: Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

FT: Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Τα τρία σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναλύει ο αρθρογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο αν τελικά κερδίσει το «Ναι» ορισμένα μέλη της κυβέρνησης θα παραιτηθούν μεταξύ των οποίων και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Παρόμοιες υπόνοιες έχει αφήσει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε περίπτωση που παραιτηθεί και ο Πρωθυπουργός τότε είναι πιθανό να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας από τα τρία κόμματα της Βουλής μαζί με στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρθρογράφος των FT επισημαίνει πως: «Αυτή είναι ίσως η καλύτερη ελπίδα της Ελλάδας να αλλάξει πορεία και να εξασφαλίσει μια νέα συμφωνία πριν την 20η Ιουλίου, που για πολλούς είναι πλέον η τελική προθεσμία. Στις 20 Ιουλίου πρέπει να αποπληρωθούν τα ομόλογα προς την ΕΚΤ, η οποία εάν δεν λάβει τα χρήματα θα σταματήσει κάθε βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες, αναγκάζοντάς τες να τυπώσουν νέο χρήμα για να ξανανοίξουν».

Επίσης υπό αυτό το σενάριο, οι αξιωματούχοι πιθανότατα θα προτείνουν ένα πρόγραμμα – γέφυρα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για το καλοκαίρι πριν ξεκινήσουν οι νέες συνομιλίες για ένα νέο πακέτο.

Όμως αν δεν αναδειχθεί ένας πιο μετριοπαθής ηγέτης μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένας ευρύς συνασπισμός.

 

Το δεύτερο σενάριο

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο και επικρατήσει το «’Οχι» πολλοί Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως δεν θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι ένα «’Οχι» δεν θα σημάνει Grexit. Αυτό αφήνει ένα παράθυρο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την άλλη μεριά έχει δηλώσει πως με το «’Οχι» θα έχει μια πιο ισχυρή εντολή για να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία με αναδιάρθρωση του χρέους.

Αλλά τα βασικά αιτήματα των δανειστών, όπως οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και η απελευθέρωση των τιμών θα επανέλθουν στο τραπέζι…

 

Το τρίτο σενάριο

Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο των FT ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει δηλώσει ανοιχτά ότι το «’Οχι» σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία βάση για ένα νέο πρόγραμμα και θέτει ερωτήματα ακόμα και για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Ο Σαπέν και ο Μοσκοβισί μπορεί να δραστηριοποιηθούν για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.

Αλλά πολλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το όχι σημαίνει όχι και στις διαπραγματεύσεις.

Και σε αυτή την περίπτωση η 20η Ιουλίου θα έλθει χωρίς συμφωνία. Και το Grexit θα ακολουθήσει…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.