Quantcast
FΤ: Το πόκερ Τσίπρα με το Σκοπιανό - enikonomia.gr
share

FΤ: Το πόκερ Τσίπρα με το Σκοπιανό

δημοσιεύτηκε:

Στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφέρεται στήλη των , σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια διαμάχη που δεν είναι τοπική, καθώς η μη λύση στο όνομα είχε ως αποτέλεσμα η πΓΔΜ να μένει εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο Μ. Νίμιτς βρίσκεται στα Σκόπια αναζητώντας συμβιβασμό, ενώ στο πακέτο των λύσεων υπάρχουν υβριδικά ονόματα όπως το «Νέα Μακεδονία» και το γεωγραφικό «Vardarska Macedonia».

Όπως όμως σημειώνεται το να υπάρξει συμφωνία δεν θα είναι εύκολο. Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει μεγάλη πολιτική αλλά και λαϊκή αντίσταση σε οποιαδήποτε λύση με το όνομα «Μακεδονία». Περίπου το 60% των Ελλήνων αντιτίθεται στη σύνθετη ονομασία. Εγινε μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται ένα ακόμα την Κυριακή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιτίθεται στον πρωθυπουργό για το ότι δεν υπήρξε ενημέρωση, ενώ η Εκκλησία που αρχικά στήριξε τον πρωθυπουργό τώρα είναι κατά του συμβιβασμού. Προσθέστε στο μείγμα τους υπερεθνικιστές που είναι στην κυβέρνηση, και έχουν το θέμα στην καρδιά της πολιτικής τους ατζέντας και όλα δείχνουν σαν ένα δύσκολα διαχειρίσιμο χάος.

Τι έχει να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας; αναρωτιέται ο αρθρογράφος. Ακόμα και το να αγγίξει το θέμα είναι μια υψηλού ρίσκου στρατηγική σε μια χρονιά που θα έπρεπε να πανηγυρίζει την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα διάσωσης που κράτησαν οκτώ χρόνια.

Κι’ όμως οι διπλωματικές επιβραβεύσεις είναι δελεαστικές. Υπό την πίεση της Ουάσιγκτον που θέλει την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ακόμα και φέτος και της ΕΕ που εξετάζει το θέμα του χρέους, ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να τον αναγάγει ως τον Otto von Bismarck των Βαλκανίων.

Για τους θλιμμένους Ελληνες που έχουν βρεθεί υπό την εξουσία ξένων πιστωτών για σχεδόν μια δεκαετία, ίσως αποδειχτεί η «προσβολή» που ξεχειλίζει το ποτήρι, καταλήγει.

Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.