Quantcast
«Φωτιά» πήραν τα τηλέφωνα για αποκλιμάκωση της έντασης - enikonomia.gr
share

«Φωτιά» πήραν τα τηλέφωνα για αποκλιμάκωση της έντασης

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

Σε «τακτική αναδίπλωση αναγκάστηκε η Κυβέρνηση μετά το επεισόδιο με τον Γερούντ Νταϊσλεμπλούμ την Παρασκευή, με στόχο να υπάρχει στόχος συνεννόησης και σύναψης συμμαχιών κατά τις επόμενες μέρες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.

Εκτός από τα δεκάδες τηλεφωνήματα εντός και εκτός Ελλάδας για το κατευνασμό του εκνευρισμού που προκάλεσε η περίφημη απάντηση Βαρουφάκη σχετικά με την τρόικα και το μέλλον της στην Ελλάδα έγινε και μια μίνι επικοινωνιακή εκστρατεία.

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης ανακάλεσε -χωρίς ποτέ να το παραδεχθεί – το πιο αιχμηρό σημείο της τοποθέτησης του στην Αθήνα σε μεταμεσονύχτια συνέντευξή του στο BBC.

Στην επιιμονή της δημοσιογράφου για να διευκρινίσει τις εννοούσε με αυτό που είπε με την τρόικα απάντησε ότι οι υπάλληλοι της τρόικας είναι πολύ καλοί αλλά ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλουν μέτρα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός Απέδωσε την δήλωση του σε λάθος της μετάφρασης.

Απέφυγε επίσης να απαντήσει και σε όσα είχε πει στην New York Times ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει την δόση των 7,2 δις ευρώ. Στο BBC είπε ότι απλώς δεν θέλουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα αλλά θα φτιάξουμε μια γέφυρα μεταξύ του μνημονίου και ενός νέου ελληνικού προγράμματος.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μετά την μεσονύχτια σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου παρόντος του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ Γιάννη Δρασγασάκη με τον υπουργό Οικονομικών κ Βαρουφάκη και τον υφυπουργό αρμόδιο για θέμα διεθνών οικονομικών σχέσεων κ. Ευκλείδη Τασακαλώτο έκανε και αυτός τις κινήσεις του.

Είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ κ Μάριο Ντράγκι ενώ έκλεισε ραντεβού για συναντήσεις με Ολαντ, Γιούνκερ και Ρέντζι.

Επίσης έκανε και μια κατευναστική δήλωση στο Bloomberg με την οποία ξεκαθάριζε πως είναι βέβαιος πως θα βρεθεί λύση και παράλληλα τονίζει ότι στόχος του είναι ο περιορισμός της λιτότητας και η εξασφάλιση χρόνου για να καταρτιστεί το σχέδιο, ενώ παράλληλα τονίζει ότι δεν προχωρά σε μονομερείς ενέργειες και ότι σέβεται τις υποχρεώσεις σε ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Η πρώτη επίσημη δοκιμή της νέας αυτής στάσης της νέα Ελληνικής Κυβέρνησης θα γίνει σήμερα το απόγευμα κατά την συνάντηση που θα έχει σήμερα ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος του με τον υπουργό οικονομικών της Γαλλίας κ. Μισέλ Σαπέν. Ωστόσο χθες ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου όπως ανακοίνωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα το αμερικανικό υπουργείο χωρίς να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών.

Σύμφωνα πληροφορίες ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε την υποστήριξη και την παρέμβαση των Αμερικανών προκειμένου να αλλάξουν στάση οι Ευρωπαίοι ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Από την άλλη μεριά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Σαπέν είναι εξαιρετικά συναινετικός με την Ελλάδα δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση με το ελληνικό πρόγραμμα. Έχει δηλώσει επίσης ,ότι η Ευρώπη μπορεί να συζητήσει με την Αθήνα για την ελάφρυνση του χρέους αλλά έχει εμφανιστεί κατηγορηματικά αντίθετος μα το ενδεχόμενο «κουρέματος».

ΟΙ κοινές δηλώσεις που θα γίνουν περίπου στις 7:30 ώρα Ελλάδα θα είναι ιδιαίτερα ενδεικτικές για τις διαθέσεις που υπάρχουν απέναντι στην χώρα μας από μια σαφώς «φιλική» χώρα…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.