Quantcast
Γ. Καββαθάς: Οικονομική δημοκρατία εναντίον οικονομικής ολιγαρχίας - enikonomia.gr
share

Γ. Καββαθάς: Οικονομική δημοκρατία εναντίον οικονομικής ολιγαρχίας

δημοσιεύτηκε:

Η ανάκαμψη δεν είναι ισομερής και ισότιμη για όλους, οπότε ως βάση θα πρέπει να τεθεί η εφαρμογή της οικονομικής δημοκρατίας δηλαδή μία πολιτική χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς για τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους ώστε να αντιπαρατεθεί η οικονομική δημοκρατία στο ιδεολόγημα ενός οικονομικού δαρβινισμού που πρεσβεύει ότι η μόνη λύση είναι οικονομική ευθανασία για μια κατηγορία επιχειρήσεων.

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματίων Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς στη 2η συνάντηση των Αθηνών για τις Ευρωπαϊκές ΜμΕ με θέμα «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Οικονομική Δημοκρατία: μοχλοί ανάπτυξης και καινοτομίας».

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).

Το αίτημα της οικονομικής δημοκρατίας αποτελεί ένα αίτημα και ένα προγραμματικό πλαίσιο, είπε ο κ. Καββαθάς, για τη συμμετοχή των μικρομεσαίων στην ανάπτυξη αλλά όχι με αντιπαλότητα μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων αλλά μέσα από τη συνεργασία και διάλογο, και με άρση των εμποδίων για να μπορέσουν να μπουν αλλά και να αναπτυχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πεδίο της οικονομικής δραστηριότητας και για να υπάρχει ίση συμμετοχή, πρόσθεσε ο ίδιος, όπως γίνεται και στην πολιτική, χρειάζεται ενίσχυση εκείνων των θεσμών που εγκυόνται την διαφάνεια «διότι ένας είναι ο αντίπαλος η οικονομική ολιγαρχία».

Στη συνέχεια ο κ. Καββαθάς πρότεινε την άρση των εμποδίων εισόδου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην παραγωγική διαδικασία και στην παρεμπόδιση της ολιγοπώληση των αγορών, με τη θέσπιση κανόνων προκειμένου να αποκλειστούν, όπως είπε χαρακτηριστικά, από την εκμετάλλευση συγκεκριμένων αγορών ή κοινών πόρων ενώ σχετικά με τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που είναι το βασικό πρόβλημα είπε:«το τραπεζικό σύστημα δεν έχει αποκτήσει ακόμη το ρόλο που εξ ορισμού έχει, δηλαδή αυτόν της οικονομικής ανάπτυξης. Οι τράπεζες σε σπάνιες περιπτώσεις δημιούργησαν χρηματοδοτικά εργαλεία για μικρομεσαίες ενώ οι μικρομεσαίοι κατέφευγαν σε αυτοσχέδια συστήματα για τη χρηματοδότηση τους με την παράκαμψη των συστημικών τραπεζών όπως για παράδειγμα με μεταχρονολογημένες επιταγές και χρηματοδότηση έξ ίδιων πόρων κι αυτό πρέπει να διορθωθεί».

Ο κ. Καββαθάς πρότεινε να υιοθετηθεί ένα σύστημα προεξόφλησης τιμολογίων ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα μιας επιχείρησης και αντί για αναπτυξιακή τράπεζα να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό ταμείο για να ενεργοποιηθούν μικροχρηματοδοτικά εργαλεία, ανά περιφέρεια, ως υποκατάστατο της κλαδικής πολιτικής διότι και ο κλάδος των μικρομεσαίων δεν είναι ομοιογενής. «Με την επιχειρηματικότητα ευκαιρίας και την επιχειρηματικότητας ανάγκης να είναι δυο είδη οικονομικής δραστηριότητας και όχι επιχειρηματικότητας» όπως είπε.

Επίσης πρότεινε, όπως συμβαίνει και με τους μισθωτούς, να έχουν τα ίδια δικαιώματα και οι επιχειρήσεις με μισθωτή απασχόληση (αφορολόγητο κλπ).

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.