Quantcast
Γ. Σακελλαρίδης: Δεν υπάρχει αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης - enikonomia.gr
share

Γ. Σακελλαρίδης: Δεν υπάρχει αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης

δημοσιεύτηκε:

Δεν υπάρχει αλλαγή στρατηγικής δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξηγώντας ότι η διαπραγμάτευση γίνεται τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Υπογράμμισε, στο ίδιο πλαίσιο, ότι και στη χτεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, όπου συμμετείχε και ο κ. Χουλιαράκης, επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση της κυβέρνησης που εκπορεύεται από τη λαϊκή εντολή.

Σημείωσε ότι η αμοιβαία επωφελής συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και των κόκκινων γραμμών της, πρέπει να λαμβάνει υπόψη το ζήτημα της ρευστότητας. Ως προς αυτό το ζήτημα είπε ότι είναι σημαντικός σταθμός η τακτική Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας και ενδεχόμενο έκτακτο Eurogroup στα τέλη του μήνα. Είπε ότι στη Ρίγα, θα τεθεί από τον πρωθυπουργό και στον κ. Τουσκ θέμα, να συζητηθεί το ζήτημα της Ελλάδας. Επισήμανε ότι η συγκυρία της Συνόδου Κορυφής συμπίπτει με μια περίοδο που το ζήτημα της Ελλάδας και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην κορύφωσή τους, σε ένα κρίσιμο σημείο, και ότι εκεί θα τεθούν όλα τα ανοικτά ζητήματα.

Είπε ότι το εύλογο χρονικό διάστημα για την ελληνική πλευρά για κλείσιμο μιας συμφωνίας είναι να κλείσει «αύριο» και αν μπορούσε και «χθες». Σημείωσε ότι το ζήτημα είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα πρέπει να δίνει ανάσα στους πολίτες της χώρας με τρόπο βιώσιμο τα επόμενα χρόνια. Ερωτηθείς, εάν είναι ικανοποιητική η εικόνα «αντιφατικών» δηλώσεων μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, ανέφερε ότι οι σίγουρα οι πολλές δηλώσεις δεν είναι κάτι που βοηθάει το έργο της κυβέρνησης και ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του κ. Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο χτες το βράδυ. Τόνισε ότι η συμφωνία που θα έρθει, δεν θα εκφεύγει από τις βασικές κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση και ο λαός με την ψήφο του. Επισήμανε ότι για να φτάσει σε αυτό το σημείο η ελληνική πλευρά έχει κάνει αρκετές υποχωρήσεις, έχει δείξει στην πράξη τη βούληση της για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία «και η συμφωνία που ευελπιστούμε ότι θα προκύψει, σίγουρα θα είναι συμφωνία που και τα μέλη της Βουλής που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα κληθούν να την επικυρώσουν με την ψήφο τους.

 

Δεν “θα υπάρξει διάγγελμα” τύπου Παπανδρέου

 

Για το εάν περιμένουμε διάγγελμα «τύπου Παπανδρέου από το Καστελόριζο» από τον πρωθυπουργό, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι κάτι τέτοιο από τα χείλη του σημερινού πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει και πως ούτε η ουσία του διαγγέλματος Παπανδρέου θα επαναληφθεί από τον κ. Τσίπρα και αυτή την κυβέρνηση. Για το εάν είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο ρήξης, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί το σενάριο της ρήξης, αλλά μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, γι’ αυτό όμως χρειάζεται να συναινούν όλες οι πλευρές, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει διάθεση από όλες τις πλευρές.

Για το εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατάθεση κάποιου νομοσχεδίου, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και το τι θα κάνουν οι δανειστές, ο κ. Σακελλαρίδης είπε γενικά ότι όλα μελετώνται και συζητώνται σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου. Πρόσθεσε ότι ο χρόνος και το ενδεχόμενο κατάθεσης είτε ενός νομοσχεδίου για τα φορολογικά είτε ενός που θα περιλαμβάνει περισσότερα θέματα, θα εξεταστεί ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων και ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν νομοθετεί μόνο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

 

Ως προς το θέμα ενδεχόμενου δημοψηφίσματος, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι έχει πάρει μια λαϊκή εντολή μέσα από μια δημοψηφισματική διαδικασία που ήταν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και ότι σε κάθε περίπτωση δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση.

 Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν είναι θέμα να μην πληρώσουμε και πως όταν συζητάμε για το χρηματοδοτικό κενό, ενδέχεται να υπάρχουν πολλές επιλογές ώστε αυτό να καλυφθεί.

 

Για δηλώσεις Βαρουφάκη

 

Σε ερώτηση για σχετική δήλωση του κ. Βαρουφάκη, είπε πως ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται σε δύο εβδομάδες που πιστεύει ότι υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας, δεν είπε ποτέ ότι η ρευστότητα επαρκεί για δύο εβδομάδες. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει κάθε φορά που πρέπει να πληρώσει υποχρεώσεις προς το εξωτερικό και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην αναπληρωρτή υπουργού Οικονομικών, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε αυτό που έχει πει και ο κ. Μάρδας και η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, ότι πολύ σύντομα μετά τις εκλογές το ταμειακό υπόλοιπο του δημοσίου γινόταν «κόκκινο», αρνητικό. Είπε ότι με την παραδοχή εκ μέρους του κ. Σταϊκούρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση αυτή ήταν εν γνώση της προηγούμενης κυβέρνησης. Έκανε λόγο για καθεστώς ασφυξίας, που η κυβέρνηση το έχει παραλάβει από την προηγούμενη και μεσα σε αυτό έχει κληθεί να δώσει πολύ δύσκολη μάχη σε όλα τα επίπεδα. Συμπλήρωσε ότι αυτό το «κόκκινο» η κυβέρνηση έχει καταφέρει να το προσπεράσει και ότι έχει καταφέρει το καλύτερο δυνατό ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλότητα για να μπορέσει να είναι σε θέση να συνεχίσει να διαπραγματεύεται.

 

Για αγωγό φυσικού αερίου

 

Αναφορικά με τη συζήτηση σε σχέση με τον αγωγό που θα έρχεται από την Τουρκία και θα περνάει από την Ελλάδα, είπε ότι είναι ανοικτή και πως «εμείς ευελπιστούμε ότι θα επέλθει μια συμφωνία και θα μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος, εκτεμαλλευόμενη τη γεωπολιτική της θέση. Επισήμανε ότι είναι σημαντικό ότι ο αγωγός θα περνάει και βορειότερα της Ελλάδας και πως είναι ζητούμενο να υπάρξει ενεργειακή συνεργασία και με τις γειτονικές χώρες ώστε να επωφεληθεί και η Ελλάδα και εκείνες.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.