Quantcast
Γ. Σταθάκης: «Δεν αίρεται η προστασία πρώτης κατοικίας» - enikonomia.gr
share

Γ. Σταθάκης: «Δεν αίρεται η προστασία πρώτης κατοικίας»

δημοσιεύτηκε:

«Οι δύο προηγούμενες συμφωνίες προέβλεπαν 3 μονάδες ΑΕΠ ετησίως, περίπου 7 δισεκατομμύρια ετησίως. Η νέα συμφωνία είναι ηπιότερη και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ τα οποία θα εφαρμοστούν σε βάθος χρόνου για μια τριετία», δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στον Real fm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι: «Τα χρήματα που δίνονται στην ελληνική οικονομία για την τριετία  είναι 82 δισεκατομμύρια ευρώ, αυτό σημαίνει ότι γίνεται αναδιάρθρωση χρέους όπως αποπληρωμή δανείου μέσα στην 30ετία ή 40ετία. Ακόμη η συμφωνία αυτή παρέχει πλήρη ασφάλεια στο τραπεζικό σύστημα».

Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Ωστόσο δημιουργείται μηχανισμός με αρνητικά χαρακτηριστικά αλλά ας περιμένουμε πως θα διαμορφωθεί».

Στο ερώτημα που τέθηκε εάν στην συμφωνία υπάρχουν δυσβάστακτα μέτρα για τους αγρότες, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι: «Η αλλαγή δικονομίας αφορά μόνο πως κατανέμεται το χρηματικό  ποσό ανάμεσα σε τράπεζες και δημόσιο και  δεν σχετίζεται  με την προστασία πρώτης κατοικίας όπως προβλέπεται στη  συμφωνία. Η σύμβαση θα διατηρηθεί με τον νόμο Κατσέλη και  την προστασία  πρώτης κατοικίας. Δεν αίρεται η προστασία πρώτης κατοικίας».

Όσον αφορά στο ΦΠΑ εστίασης και των ξενοδοχείων, ο Υπουργός οικονομίας διευκρίνισε ότι: «Υπάρχει αρνητική εξέλιξη στο ΦΠΑ, το καθεστώς αυτό  θα έρθει  τέλος Οκτωβρίου. Και τέλη του 2016 θα εφαρμοστεί ο νόμος αυτός και στα υπόλοιπα νησιά. Γίνεται σαφές ότι κάθε επιτυχία γίνεται για πάταξη φυγής. Αυτό σημαίνει ότι  εάν καταφέρουμε να φέρουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ τότε ο ΦΠΑ της εστίασης θα επανέλθει ξανά στο 13%». 

Τέλος ο κ. Σταθάκης τόνισε με έμφαση πως: «Δεν είναι επιθυμητό να υπάρξει άλλη κυβέρνηση. Η εν λόγω κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη για συμφωνία».

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.