Quantcast
Γεννηματά: Στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύονται οι κυβερνητικές ευθύνες - enikonomia.gr
share

Γεννηματά: Στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύονται οι κυβερνητικές ευθύνες

δημοσιεύτηκε:

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αλλά και το δεύτερο lockdown καταλογίζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Μακεδονία”, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι “ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τον περασμένο Μάιο, είχε χαρακτηρίσει καταστροφικό το ενδεχόμενο νέου lockdown. Στη συνέχεια και με τις αβελτηρίες τους , «έπεσαν έξω» όπως ομολόγησε και υπουργός τους. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να γίνει επιβεβλημένο ενώ δεν ήταν κατ’ ανάγκη και αναπόφευκτο. Η σηματοδότηση από την ίδια την κυβέρνηση κλίματος εφησυχασμού και χαλαρότητας, για μικροκομματικά οφέλη, ήταν το πρώτο βασικό λάθος και άνοιξε το δρόμο σε όσα ακολούθησαν. Άνοιξαν τη χώρα χωρίς σχέδιο, με τα χερσαία σύνορα μας, «ξέφραγο αμπέλι». Σπαταλήθηκε στη θερινή ραστώνη πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας και το νέο κύμα του ιού βρήκε τη χώρα αθωράκιστη. Χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση του Ε.Σ.Υ, χωρίς αξιόπιστο και οργανωμένο δίκτυο μαζικών τεστ και αποτελεσματική ιχνηλάτηση, με συνωστισμό στα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αντί προετοιμασίας, διαγγέλματα με μεγάλα λόγια και εξαγγελίες με αντιφάσεις. Περίσσευσε η προπαγάνδα και η αλαζονεία. Τελικά τους ξέφυγε ο έλεγχος”.

Σε ερώτηση για τι θα έκανε το ΚΙΝΑΛ εάν κυβερνούσε, η κα Γεννηματά απάντησε ότι “το κλειδί ήταν η προετοιμασία της χώρας για το δεύτερο κύμα. Εκεί τα θαλάσσωσε η Κυβέρνηση. Εμείς από την αρχή της πανδημίας παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας. Όλο αυτό το διάστημα δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο κριτικής μας στην κυβέρνηση που να μην συνοδεύεται από την αντίστοιχη, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη, δική μας εναλλακτική πρόταση. Πρόσφατα μάλιστα κατέθεσα, επίσημα στα πρακτικά της Βουλής, το σύνολο των προτάσεων μας. Για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την αξιοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τα κινητά συνεργεία, τα ΤΕΣΤ, τις ΜΕΘ, το υγειονομικό προσωπικό. Για όλους τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή. Για την οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, την εστίαση, τον πολιτισμό, τη νέα γενιά. Δεν μας εκπλήσσει βέβαια καθόλου που η κυβέρνηση, αντί να αξιοποιήσει τις προτάσεις και τις λύσεις που προτείνουμε, προσποιείται ότι δεν τις ακούει και όπου αναγκάζεται με καθυστέρηση να τις εφαρμόσει κάνει μισές δουλειές χωρίς αποτέλεσμα. Οι θέσεις μας βρίσκονται στον αντίποδα των δικών τους συντηρητικών επιλογών”.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που στέλνει στους Θεσσαλονικείς και μπορεί να νοσούν οι ίδιοι ή κάποιος συγγενείς τους ή έχουν χάσει κάποιον δικό τους, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απάντησε ότι “η σκέψη μας και η καρδιά μας είναι κοντά στους ανθρώπους που θρηνούν απώλειες, που αγωνίζονται και αγωνιούν για την υγειά τους. Επειδή όμως προσωπικά γνωρίζω καλά τι σημαίνει ασθένεια, πρόωρη και άδικη απώλεια των πιο αγαπημένων, καταλαβαίνω ότι αυτές τις ώρες τα λόγια ακούγονται τόσο περιττά. Είναι ώρα για δράση και συστράτευση όλων! Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας στους ιατρούς , τους νοσηλευτές, όλο το ανθρώπινο δυναμικό που είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του πολέμου. Δεν φτάνει το χειροκρότημα, χρειάζεται η έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους. Με άμεση ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και δώρο Χριστουγέννων. Η μάχη για τη Θεσσαλονίκη απαιτεί συνεχή εγρήγορση και ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους ανθρώπους που είναι στο «μέτωπο» και πιέζουμε με συγκεκριμένες προτάσεις για λύσεις, την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς”.

Όσο για το πώς φτάσαμε ως εδώ, η κα Γεννηματά είπε ότι “υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στην Κυβέρνηση για το πως φθάσαμε ως εδώ. Μίλησα ήδη για το άνευ όρων άνοιγμα των χερσαίων συνόρων. Ο συνωστισμός στον ΟΑΣΘ, τα όσα έγιναν κατά τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου, η χαλαρότητα έως έλλειψη ελέγχων στην τήρηση των μέτρων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Θα μπορούσαμε να είχαμε με μέτρα πρόληψης περιορίσει την ένταση του δεύτερου κύματος και καθυστερήσει την εξάπλωση του ιού. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος και τα περιοριστικά μέτρα πάρθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, πολύ αργά. Και βέβαια αποδείχθηκε ανεπαρκής η υγειονομική θωράκιση της πόλης. Μόνο 15 νέες κλίνες ΜΕΘ δημιουργήθηκαν στο ΑΧΕΠΑ. Οι δωρεές για ΜΕΘ σε άλλα Νοσοκομεία δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Μετατρέπονται συνεχώς σε ΜΕΘ covid, χειρουργικές κλίνες εις βάρος των άλλων σοβαρών δραστηριοτήτων των Νοσοκομείων. Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει κατάλληλα εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό. Οι επιτάξεις έγιναν με καθυστέρηση, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά προετοιμασία και εκπαίδευση προσωπικού. Όλα γίνονται στο και πέντε”.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε ακόμη και στην περιπέτεια του γιου της με τον κορονοϊό. Όπως είπε “δεν είναι εύκολο για καμία μητέρα να μαθαίνει ότι το παιδί της αρρωσταίνει. Δεν θα ξεχάσω όταν στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, ενημερώθηκα μέσω μηνύματος ότι ο γιος μου θα έπρεπε να μπει σε καραντίνα, εξαιτίας θετικού κρούσματος στην τάξη του. Δεν με χωρούσε η αίθουσα, ήθελα μόνο να βρεθώ κοντά του. Ευτυχώς, το πέρασε με ήπια συμπτώματα και τώρα είναι καλά. Αυτή η περιπέτεια συνέβαλε στο να επιβεβαιώσω και η ίδια “τρύπες” που υπάρχουν στο σχεδιασμό του ΕΟΔΥ και πως από ένα κρούσμα θα μπορούσε μια οικογένεια, να κολλήσει δεκάδες ανθρώπους. Αισθάνθηκα στην πράξη και τη μοναξιά που κουβαλά αυτή η αρρώστια και βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας. Να μην μπορείς να αγκαλιάσεις τον αγαπημένο σου, που αναγκαστικά πρέπει να το περάσει όλο αυτό απομονωμένος”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.