Quantcast
Γερμανικός Τύπος: Αυξάνονται οι φωνές υπέρ του Grexit - enikonomia.gr
share

Γερμανικός Τύπος: Αυξάνονται οι φωνές υπέρ του Grexit

δημοσιεύτηκε:

Αρνητικά για την Ελλάδα άρθρα δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες στον γερμανικό Τύπο με αφορμή την κρίση χρέους, ενώ αυξάνονται οι φωνές στη χώρα που τάσσονται υπέρ του Grexit.

Ο πρόεδρος του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Μπερντ Λίκε ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ έπειτα από πέντε χρόνια κρίσης να οδηγήσει την Ελλάδα «σε συντεταγμένη χρεοκοπία».

Αυτή τη δήλωση έκανε ο Λίκε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Οι επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας στον χρηματοοικονομικό τομέα και την αγορά εργασίας τώρα μπορούν να αντιμετωπιστούν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Κρίστιαν φον Στέτεν, βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης αρμόδιος για οικονομικά θέματα, τάχθηκε επίσης υπέρ της παύσης της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα και της εξόδους της χώρας από το ευρώ.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να το παραδεχθούν: το πείραμα με τους έτοιμους για μεταρρυθμίσεις Έλληνες μέσα στην ευρωζώνη έχει αποτύχει και πρέπει να τελειώσει», είπε στην Handelsblatt.

Εξάλλου σε άρθρο της η εφημερίδα Zeit επισημαίνει ότι Γερμανοί οικονομολόγοι ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να πάψει να δίνει χρήματα στην Ελλάδα.

Ο Κλέμενς Φιστ, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW), επεσήμανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ότι, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, η Γερμανία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να της δώσει άλλα χρήματα.

Ο Κρίστοφ Σμιτ, Γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι, αν οι πιστωτές της Ελλάδας υποχωρήσουν, αυτό θα βλάψει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στο σύνολό της, διότι η μετατροπή της ΕΕ σε μια ένωση μεταφοράς χρημάτων δεν είναι ευρέως αποδεκτή από τις χώρες μέλη.

Και ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν θεωρεί το Grexit την πιο λογική λύση στην κρίση. Μόνο μια έξοδος από το ευρώ και μια υποτίμηση του νομίσματός της θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει.

Η εφημερίδα Die Welt από τη μεριά της φιλοξενούσε χθες ένα άρθρο με τίτλο «Ένα Grexit δεν θα είναι καταστροφή του κόσμου», στο οποίο Γερμανοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να συναφθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα ανεξαρτήτως κόστους και ότι ίσως να ήταν προτιμότερο ένα Grexit.

Σε αυτό το άρθρο επανέρχεται, μεταξύ άλλων, ο Φιστ, ο οποίος επισημαίνει ότι «πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, όμως όχι με κάθε κόστος».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.