Quantcast
Γεροβασίλη: Η χώρα στο β' εξάμηνο θα ανακόψει την υφεσιακή της πορεία - enikonomia.gr
share

Γεροβασίλη: Η χώρα στο β’ εξάμηνο θα ανακόψει την υφεσιακή της πορεία

δημοσιεύτηκε:

«Είμαστε εδώ, είμαστε αισιόδοξοι και παλεύουμε ούτως ώστε να βγούμε από τα μνημόνια, να βγούμε από τις δεσμεύσεις με τον λαό όρθιο”», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Ιωαννίνων.

Εξέφρασε την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι «με το κλείσιμο της αξιολόγησης και με όλα αυτά τα εργαλεία τα οποία δημιουργούνται, και έχουν ήδη δημιουργηθεί αυτό το διάστημα, η χώρα μας στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα ανακόψει αυτή την υφεσιακή πορεία».

Η κα. Γεροβασίλη επισήμανε ότι έχει γίνει το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής, περίπου στο 80% χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έως το 2018, οπότε και ολοκληρώνεται η συμφωνία, δεν υπάρχουν κι άλλα σημεία, που αφορούν κυρίως όμως το κομμάτι της υλοποίησης αυτών που ήδη έχουν συμφωνηθεί και νομοθετηθεί. Αναφορικά με το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων που θα συζητηθεί στη δεύτερη αξιολόγηση, τόνισε ότι με την προεργασία που ήδη έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Εργασίας και τον κ. Κατρούγκαλο και με τη δουλειά που έκανε το υπουργείο για την πρώτη αξιολόγηση έχουν ετοιμαστεί τα εργαλεία και για τη δεύτερη στο κομμάτι των εργασιακών και κυρίως για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σημείωσε ότι έχουν δημιουργηθεί οι όροι για την επίλυση με θετικό τρόπο και της δεύτερης αξιολόγησης.

Επισήμανε ότι υπήρξαν απαιτήσεις παλαιότερα και οι οποίες στη συνέχεια βγήκαν από το κάδρο στη συζήτηση μέχρι σήμερα, που αφορούν κυρίως στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, και υπογράμμισε: «Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιλυθούν και αυτά τα ζητήματα με θετικό τρόπο, όπως έληξε και η πρώτη αξιολόγηση».

Σημείωσε ότι «είναι η πρώτη χρονιά που δεν μειώθηκαν μισθοί, που δεν μειώθηκαν οι κύριες συντάξεις, που προστατεύτηκε η πρώτη κατοικία, που ήταν βασικές μας γραμμές σε αυτή τη διαπραγμάτευση και πήγε καλά», για να τονίσει πως «έτσι και τώρα, το υπουργείο Εργασίας, έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία με ευρωπαϊκούς θεσμούς στα εργασιακά ζητήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσει και σκληρότερες απαιτήσεις, που συνήθως έρχονται από το ΔΝΤ, έχει ήδη οργανώσει ομάδες τέτοιες, ούτως ώστε να έχουν δημιουργηθεί οι όροι για την επίλυση με θετικό τρόπο και της δεύτερης αξιολόγησης, και είμαστε αισιόδοξοι».

Ως προς τον διαμοιρασμό των βαρών είπε ότι αυτά μετατοπίστηκαν στους πολίτες που μπορούν να αντέξουν περισσότερο και όχι σε αυτούς που δεν μπορούν να αντέξουν άλλο και έχουν υποστεί περισσότερο απ’ όλους το βάρος των προηγούμενων μνημονιακών πολιτικών. Είπε ότι ακούγονται πολλά, και ότι όμως η αλήθεια είναι μακριά από μια καταστροφολογική επικοινωνιακή πολιτική που γίνεται. «Επειδή ακριβώς έχουν συμβεί αυτά και έχουν νομοθετηθεί ήδη, οι Έλληνες πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να το δουν να ξετυλίγεται μπροστά τους, όπου θα δουν ότι όλο αυτό το δράμα, αυτή η καταστροφολογία, δεν συνάδει με την πραγματικότητα”», είπε, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα».

Κληθείσα να σχολιάσει την αυριανή συγκέντρωση “Παραιτηθείτε”, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «το δικαίωμα του καθενός να διαδηλώσει και να πει την άποψή του, είναι αναφαίρετο», ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να διαδηλώσει όπως εκείνος νομίζει και πως η κριτική αφορά το γιατί γίνεται και ποια είναι τα αιτήματα. «Το “παραιτηθείτε”, λοιπόν, στη σημερινή συγκυρία είναι ένα αίτημα το οποίο δεν απαντά σε ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και το οποίο κινείται εχθρικά στη χώρα, αυτή τη στιγμή. Με αυτή την έννοια, το σχολιάζω πολιτικά μόνο», τόνισε η κα. Γεροβασίλη.

Σημείωσε ότι «βεβαίως, κρίνονται αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να πουν ότι είναι απολίτικο και κόσμος δυσαρεστημένος, ενώ στα αλήθεια δεν πρόκειται περί τέτοιου» και προσέθεσε ότι «πρόκειται περί συγκαλύψεως στελεχών συγκεκριμένων πολιτικών χώρων και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, και καλά θα έκαναν να είναι με το όνομά τους και την υπογραφή τους». «Δεν είχαν να φοβηθούν κάτι από αυτό, αλλά νομίζω ότι έχουν να φοβηθούν τη μη συμμετοχή των ανθρώπων, εάν οι ίδιοι ήταν οι διοργανωτές», σχολίασε.

«Προσπάθησαν να κρυφτούν οι διοργανωτές και να πουν ότι κανείς δεν συμμετέχει σε όλο αυτό αλλά όλο αυτό γίνεται αυθορμήτως. Το σχολιάζω όσον αφορά αυτό. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει κανένα θέμα να σχολιάσω περαιτέρω, για μια συγκέντρωση η οποία έχει δικαίωμα ο καθένας να την οργανώσει και να την κάνει», προσέθεσε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.