Quantcast
ΓΓΔΕ: Δεν κατασχέθηκε επιχορήγηση του Κέντρου Τυφλών για οφειλή ΕΝΦΙΑ - enikonomia.gr
share

ΓΓΔΕ: Δεν κατασχέθηκε επιχορήγηση του Κέντρου Τυφλών για οφειλή ΕΝΦΙΑ

δημοσιεύτηκε:

Δεν κατασχέθηκε ουδέποτε από ΔΟΥ επιχορήγηση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, αναφέρει ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ),, με αφορμή δημοσιεύματα.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η εφορία προχώρησε σε κατάσχεση ύψους 197.000 ευρώ για οφειλές που είχε το Κέντρο για τον ΕΝΦΙΑ (Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων). 

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ νομικών προσώπων, η ΓΓΔΕ διευκρινίζει τα εξής:

 α) Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται βάσει των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), ετών 2013 και 2014. Ειδικά για το έτος 2014 (έτος πρώτης εφαρμογής του ΕΝ.Φ.Ι.Α.), τα νομικά πρόσωπα τα οποία δικαιούνται της απαλλαγής του άρθρου 3 και των μειώσεων των άρθρων 4 και 5 του ν. 4223/2013, όφειλαν να υποβάλουν δήλωση, συμπληρώνοντας τις αντίστοιχες ενδείξεις, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εκκαθαρισθεί ορθά ο φόρος.

β) Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, απαλλάσσονται από το φόρο για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους για σκοπούς πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, αθλητικούς, κοινωφελείς κ.λπ.
γ) Σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης των δηλώσεων από τους υπόχρεους, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. υπολογίζεται λανθασμένα. Επειδή το 2014 ήταν η πρώτη εφαρμογή του, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους φορολογουμένους να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, μέχρι και την 19η Δεκεμβρίου 2014. Όσα νομικά πρόσωπα δικαιούνται απαλλαγής, οφείλουν να συμπληρώσουν ορθά στις δηλώσεις τους τις προβλεπόμενες ενδείξεις, ώστε να τύχουν της ορθής εκκαθάρισης του φόρου. Μετά τη διόρθωση του Ε9 από τους φορολογούμενους, θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και θα προκύψει η ενδεχόμενη μείωση που προβλέπεται από το νόμο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.