Quantcast
Γιούνκερ: Προτεραιότητα τώρα η κοινωνική διάσταση της ΕΕ – Τι είπε για Ελλάδα και Ιταλία - enikonomia.gr
share

Γιούνκερ: Προτεραιότητα τώρα η κοινωνική διάσταση της ΕΕ – Τι είπε για Ελλάδα και Ιταλία

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες του Θάνου Αθανασίου

Τις προκλήσεις και τα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής οικονομίας και του κοινού νομίσματος απαρίθμησε σήμερα το πρωί ο Ζαν Κλoντ Γιούνκερ, ανοίγοντας τις εργασίες του Brussels Economic Forum της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της οικονομικής αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ, με δίκαιη όμως αναδιανομή των προσόδων της ανάκαμψης σε όλους τους Ευρωπαίους, έδωσε τεράστια έμφαση στην κοινωνική οικονομιά της αγοράς, την πλήρη εφαρμογή του Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, αλλά και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, της ένωσης κεφαλαιαγορών και της ψηφιακής ένωσης της ΕΕ.

Πρόταξε την φορολόγηση των κερδών εκεί που δημιουργούνται και έκανε λόγο για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας, στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

Απαρίθμησε αναλυτικά τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισημαίνοντας ότι σήμερα το ευρώ, είναι το νόμισμα που ενώνει όχι μόνο οικονομίες, αλλά και λαούς, τόνισε ότι η οικονομία της ευρωζώνης αποτελεί το 85% της οικονομίας της ΕΕ και συμπλήρωσε ότι το ευρώ είναι σήμερα το 2ο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα στον πλανήτη με 60 χώρες να έχουν συνδέσει τη νομισματική τους πολιτική με αυτό.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι τα ελλείμματα μειώνονται από μέσο όρο 6,1% το 2009 σε μόλις 0,7% το 2018, το δημόσιο χρέος υποχωρεί σε επίπεδα κάτω του 86%, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 1/3 και οι επενδύσεις αυξάνονται συνεχώς, τα επίπεδα της ανεργία υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά και δημιουργούνται συνεχώς νέες θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι προ των πυλών και πως αυτό αποτελεί τεράστιο επίτευγμα για τον ελληνικό λαό.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε περήφανος που στήριξε την Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει.

Ο ίδιος απηύθυνε φέτος την 7η ομιλία “Τομάσο Πάντοα Σκιόπα”, κατά την έναρξη του Οικονομικού Φόρουμ Βρυξελλών που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων (DGECFIN) της Κομισιόν.

Ο Τομάσο Πάντοα Σκιόπα υπήρξε ένας από τους αρχιτέκτονες της κοινής αγοράς και πολύ περισσότερο έθεσε τα θεμέλια για το κοινό νόμισμα.

Υπήρξε υπουργός οικονομικών, κεντρικός τραπεζίτης και γενικός διευθυντής της DGECFIN.

Τόσο ο Πρόεδρος Γιούνκερ, όσο και ο νυν Γενικός Διευθυντής της DGECFIN, έπλεξαν το εγκώμιό του.

Επιπλεόν ο επικεφαλής της Κομισιόν επεσήμαινε εμφατικά ότι το πέρασμα του Τ.Π.Σκιόπα από την DGECFIN, όσο και η παρουσία του σημερινού Γενικού Διευθυντή Μάρκο Μπούτι, αποτελούν δύο ονόματα σε μια μακρά σειρά Ιταλών που διαχειρίζονται τα οικονομικά της ΕΕ για δεκαετίες, υπενθυμίζοντας ότι η Ιταλία και οι Ιταλοί βρίσκονταν πάντα στο επίκεντρο της εξέλιξης της ΕΕ και τονίζοντας ότι και σήμερα η Ιταλία αξίζει σεβασμό.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ολοκλήρωσε την ομιλία του με ένα “ανέκδοτο” από τη ζωή του επιφανούς οικονομολόγου.

Όπως είπε “όταν οι δάσκαλοι του Τομάζο των ρωτούσαν αν ήθελε να αλλάξει τον κόσμο ή να τον καταλάβει, αυτός απαντούσε ότι ήθελε να κάνει και τα δύο και γι’ αυτό διάλεξε τα οικονομικά”, επισημαίνοντας ότι εν τέλει το κατάφερε.

Ο Τ.Π. Σκιόπα πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου 2010 και η τελευταία του πρόγνωση ήταν ότι εκείνη τη στιγμή η Ελλάδα χρειαζόταν 17 χρόνια για να ανακάμψει.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.