Quantcast
Γιούνκερ: Δεν θα υπάρξει ποτέ Grexit - enikonomia.gr
share

Γιούνκερ: Δεν θα υπάρξει ποτέ Grexit

δημοσιεύτηκε:

Κάλεσμα «σε όλο τον κόσμο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» να κατανοήσει την σοβαρότητα της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα, απηύθηνε ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση δεν θα συνεχίσει να επιδεινώνεται στην Ελλάδα. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν έχουν κατανοήσει όλοι, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, αποφεύγοντας, ωστόσο, να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη ή σε κάποιο από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα από τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Jean-Claude Juncker ήταν το γεγονός πως το ένα τέταρτο των Ελλήνων στερείται κοινωνικής ασφάλιση. Στάθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανεργίας υπογραμμίζοντας πως «βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο κυρίως στους νέους (…) και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι συχνότατες».

Για μία ακόμη φορά, Jean-Claude Juncker απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σχολιάζοντας πως «ένα τέτοιο σενάριο  θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη απώλεια για τη φήμη του ευρωπαϊκού νομίσματος»: «Δεν πρόκειται να υπάρξει Grexit. Η χώρα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης». Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε παράλληλα την Αθήνα «να σεβαστεί τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Εάν η κυβέρνηση θέλει να δαπανά περισσότερα χρήματα, πρέπει να αντισταθμίζει με την εξοικονόμηση ή πρόσθετα έσοδα», σημείωσε και προσέθεσε: «Μετά τον Ιούλιο, θα πρέπει να εξεταστεί πως οι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να συμπεριφέρονται σε χώρες που βρίσκονται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση».

Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις για τα προγράμματα βοήθειας τόνισε πως «δεν πρέπει να είναι κατ΄ανάγκην λιγότερο απαιτητικές αλλά θα πρέπει να είναι περισσότερο πολιτικές. Δεν είναι αποδεκτό ένας πρωθυπουργός να πρέπει να διαπραγματεύεται μεταρρυθμίσεις με αξιωματούχους. Ο ένας είναι αιρετός, οι άλλοι δεν είναι».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.