Quantcast
Γκουρία (ΟΟΣΑ): Οι μετανάστες μπορούν να είναι μέρος της λύσης πολλών προβλημάτων - enikonomia.gr
share

Γκουρία (ΟΟΣΑ): Οι μετανάστες μπορούν να είναι μέρος της λύσης πολλών προβλημάτων

δημοσιεύτηκε:

Αντί για πρόβλημα, οι πρόσφυγες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μέρος της λύσης για πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ (UNHCR) για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι.

Συνεχίζοντας, ο κ. Γκουρία είπε: «Οι μετανάστες φέρνουν ελπίδα: Την ελπίδα μίας καλύτερης ζωής και ενός καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά τους και τα δικά μας. Για να αξιοποιηθεί, όμως, αυτό το δυναμικό, χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις για να δοθεί άμεση στήριξη και να βοηθηθούν οι πρόσφυγες να εγκατασταθούν και να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους. Πρόκειται για ένα δύσκολο και δαπανηρό έργο βραχυπρόθεσμα, με μεγάλη ανταμοιβή μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

«Η ανάλυσή μας», πρόσθεσε, «δείχνει τα οφέλη που μπορεί να φέρει στις οικονομίες και κοινωνίες του ΟΟΣΑ μία καλή διαχείριση του μεταναστευτικού. Αυτά, ωστόσο, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά θα σχεδιασθούν και εφαρμοσθούν τα μέτρα ενσωμάτωσης των μεταναστών. Όσο νωρίτερα στηριχθούν οι μετανάστες, τόσο καλύτερες θα είναι οι προοπτικές ενσωμάτωσής τους».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΟΣΑ, περίπου 1,5 εκατομμύρια άτομα ζήτησαν άσυλο το 2015 στις χώρες του Οργανισμού, από τους οποίους πάνω από 1 εκατομμύρια ζήτησαν προστασία στην Ευρώπης. Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για σχεδόν διπλάσιο αριθμό σε σχέση με το 2014 και τον υψηλότερο που έχει σημειωθεί ιστορικά. Παρά ταύτα, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο αντιπροσωπεύει μόνο το 0,1% περίπου του συνολικού πληθυσμού των χωρών του ΟΟΣΑ και, ακόμη και στην Ευρώπη, αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 0,3% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.