Quantcast
ΓΣΕΕ: Ασφαλιστικό με 1,3 εκατ. ανέργους δεν αντιμετωπίζεται - enikonomia.gr
share

ΓΣΕΕ: Ασφαλιστικό με 1,3 εκατ. ανέργους δεν αντιμετωπίζεται

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμησή του ότι το ασφαλιστικό στην Ελλάδα δεν μπορεί να λυθεί από τη στιγμή που ο αριθμός των ανέργων έφθασε το 1,3 εκατομμύρια άτομα, εκφράζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

“Η κυβέρνηση μιλάει για το ασφαλιστικό σαν ένα αυτοαναφορικό σύστημα, χωρίς να λέμε ότι ασφαλιστικό με 1,3 εκατ. ανέργους δεν αντιμετωπίζεται” είπε ο κ. Παναγόπουλος, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM”, με αφορμή τη σημερινή πανελλήνια απεργία.

Ο κ. Παναγόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβει την πραγματικότητα η οποία -όπως είπε- είναι ότι από τη στιγμή που το σύνολο των συνταξιούχων μαζί με τους ανέργους υπερβαίνουν τον αριθμό των εργαζομένων, τότε το ασφαλιστικό δεν αντιμετωπίζεται.

“Δεν αντιμετωπίζεται αν δεν μπει στην ‘καρδιά’, που είναι η παραγωγή και η εργασία, δηλαδή η απασχόληση. Όλα τα άλλα είναι περικοπές και φτιασιδώματα επικοινωνιακά” επισήμανε.

Υπογράμμισε, ότι η κυβέρνηση αντί να συζητά για παραμετρικά ζητήματα, που όπως είπε, τα όρια ηλικίας, η αναπλήρωση, κ.ά., θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας και αναρωτήθηκε πόσοι πόροι θα εισέρρεαν στα ταμεία αν είχαμε 1 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, ο κ. Παναγόπουλος αναρωτήθηκε από πού θα βρεθούν 1,8 δισ., σύμφωνα με τη δέσμευση της χώρας για περικοπή του 1% του ΑΕΠ και άλλα 1,2 δισ. που έχουν επιδικαστεί από το ΣτΕ και πρέπει να επιστραφούν.

“Τις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ εντελώς να τις κόψει δεν εξασφαλίζονται τέτοια κονδύλια” επισήμανε και υπενθύμισε ότι ήδη το 68% ίσως των συνταξιούχων του ΙΚΑ, που είναι ο κύριος κορμός της κοινωνικής ασφάλισης, παίρνει την κατώτερη σύνταξη των 480 ευρώ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επέκρινε και όσους ισχυρίζονται ότι αν εφαρμόζονταν οι προτάσεις της “επιτροπής Σπράου”, στις αρχές του 2000, τότε το ασφαλιστικό δεν θα αντιμετώπιζε σήμερα προβλήματα, λέγοντας ότι “εκείνη η επιτροπή είχε προτείνει κατώτερη σύνταξη στα 190 ευρώ”.

Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, ο κ. Παναγόπουλος απάντησε αρνητικά και απέδωσε το γεγονός σε ένα μεγάλο βαθμό στο φόβο των εργαζομένων ότι θα απολυθούν, αν απεργήσουν.

Όπως είπε, το 96% των επιχειρήσεων (περίπου 800.000 επιχειρήσεις) απασχολούν κάτω από 9 εργαζόμενους και ο φόβος ότι όσοι συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις θα χάσουν τις δουλειές είναι αποτρεπτικός, ενώ απέδωσε μέρος της ευθύνης και στη στάση που τήρησαν συνδικαλιστές διαχρονικά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.