Quantcast
Guardian: Ο Τσίπρας συναντά τους Ευρωπαίους αλλά η συμφωνία αργεί - enikonomia.gr
share

Guardian: Ο Τσίπρας συναντά τους Ευρωπαίους αλλά η συμφωνία αργεί

δημοσιεύτηκε:

Η ελληνική κρίση κορυφώνεται χωρίς συμφωνία επισημαίνει ο Guardian ,παρά το καλό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συζήτηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον  Jean-Claude Juncker .

 Ωστόσο, υπήρξαν θετικές δηλώσεις  από τους συμμετέχοντες  όπως του Jeroen Dijsselbloem,που υποστήριξε ότι  «Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας σε λίγες μέρες”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός  είχε πάει για να υποστηρίξει την αποδοχή της μεταρρύθμισης  βάσει της ελληνικής πρότασης 47 σελίδων που  παρέδωσε πιστωτές του αυτή την εβδομάδα. Ο  Γιούνκερ χρεώθηκε με την παρουσίαση ενός  εντελώς διαφορετικού σχεδίου, το οποίο συντάχθηκε μετά από μια έκτακτη σύνοδο κορυφής των εθνικών και διεθνών ηγετών στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Ο Τσίπρας επέμενε  ότι η ελληνική πρόταση ήταν η μόνη ρεαλιστική επιλογή. Είπε ότι η Αθήνα απέρριψε ακόμη ορισμένες από τις προτάσεις των πιστωτών », αλλά επισήμανε ότι η συμφωνία ειναι  κοντά σε μερικά από τα θέματα και ότι η Αθήνα θα πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ  την Παρασκευή.

Από την πλευρά της Ευρωπαικής Επιτροπής τονίστηκε «Ήταν μια καλή εποικοδομητική συνάντηση. Σημειώθηκε πρόοδος στην κατανόηση των θέσεων του άλλου βάσει των διαφόρων προτάσεων. Συμφωνήθηκε ότι θα συναντηθούν και πάλι. Οι  εργασίες θα συνεχιστούν ».

Μετά από τη  σύνοδο κορυφής της Δευτέρας στο Βερολίνο, οι πιστωτές κατέθεσαν  ένα σκληρό σύνολο των αιτημάτων που η Ελλάδα θα πρέπει να συνεδριάσει για να εξασφαλίσει τα € 7,2 δισ υπόλοιπα σε κεφάλαια διάσωσης για τη χώρα.

Ο Τσίπρας βρίσκεται μπροστά σε  εξαιρετικά δύσκολες επιλογές – να αποδεχθεί τους  τσουχτερούς όρους λιτότητας ή  να απορρίψει τους όρους.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis de Guindos, είπε ότι ήταν βέβαιος θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία, αν όχι την Τετάρτη, στη συνέχεια, πριν από την Παρασκευή, όταν η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει € 300 για το ΔΝΤ, την πρώτη του τέσσερις πληρωμές αυτό το μήνα.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και Dijsselbloem εξέφρασαν  την απαισιοδοξία της  αν μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί.

O Mario Draghi, πρόεδρος της ΕΚΤ, ανέφερε  ότι η πρωταρχική ανάγκη ήταν για μια ισχυρή συμφωνία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.