Quantcast
Guardian: Οι δανειστές αντιμετώπισαν τον Τσίπρα ως έναν «αργόστροφο» μαθητή - enikonomia.gr
share

Guardian: Οι δανειστές αντιμετώπισαν τον Τσίπρα ως έναν «αργόστροφο» μαθητή

δημοσιεύτηκε:

Το κόκκινο μελάνι πάνω στην ελληνική πρόταση λέει τη δική του ιστορία,αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian υποστηρίζοντας ότι το μήνυμα που στέλνουν οι δανειστές με αυτόν τον τρόπο είναι ένα: Το κείμενο σας είναι απαράδεκτο.Θέλει ξανά δουλειά.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα οι δανειστές έριξαν μια ματιά στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας και τις απέρριψαν, αντιμετωπίζοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό όπως ένας δάσκαλος θα φερόταν σε έναν αργόστροφο μαθητή.

«Η Αθήνα δεν θα έπρεπε να νιώθει έκπληξη για τον τρόπο που αντέδρασαν οι δανειστές, δεδομένου ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις της οικονομίας της χώρας πρέπει να περιλαμβάνουν κατά 80% μέτρα για μειώσεις δαπανών και μόλις κατά 20% μέτρα για φόρους» αναφέρεται στο δημοσίευμα υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πρόταση κινείται σε άλλη κατεύθυνση, με το 92% των μέτρων να αφορούν σε φόρους.

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρντ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι οι δανειστές αρχίζουν να αποδέχονται ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3% είναι ανέφικτη για την Ελλάδα και ότι ένα ποσοστό κοντά στο 1% είναι πιο ρεαλιστικό.

Είχε επισημάνει ωστόσο ότι ακόμα και αυτό προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και τις συντάξεις.

 

 

Τονίζοντας ότι οι συντάξεις είναι καίριο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, αφού οι δαπάνες τους φτάνουν στο 16% του ΑΕΠ, ο Μπλανσάρντ εξηγούσε τότε ότι απαιτούνται μειώσεις στο 1% του ΑΕΠ (από αυτό το 16%).

«Παραμένουμε ανοιχτοί σε ισοδύναμα μέτρα, αρκεί όμως να έχουν δημοσιονομικό κέρδος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιφανής οικονομολόγος παρά το γεγονός ότι, όπως επισήμανε η Αθήνα, ούτε τα νούμερα του ΔΝΤ βγάζουν νόημα χωρίς σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Το δημοσίευμα μάλιστα τονίζει ότι ο Τσίπρας έχει δύο επιλογές : Ή την Άνευ όρων παράδοση ή την αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.