Quantcast
Guardian: Τα «βαριά όπλα» της ΕΕ προειδοποιούν ότι το «όχι» σημαίνει Grexit - enikonomia.gr
share

Guardian: Τα «βαριά όπλα» της ΕΕ προειδοποιούν ότι το «όχι» σημαίνει Grexit

δημοσιεύτηκε:

Καθώς η ελληνική οικονομία υπέστη την πρώτη ημέρα των αυστηρών ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, οι πολιτικοί από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία επιμένουν ότι το δημοψήφισμα με τη διατήρηση στο ευρώ αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Guardian.

Η γυμνή εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε και από τον George Osborne , που ανέφερε στους βουλευτές ότι η βρετανική οικονομία θα επηρεαστεί από το χάος που θα προέκυπτε για την Ελλάδα εάν φύγει από την ευρωζώνη.

Ο Τσίπρας κάλεσε τους Έλληνες να ψηφίσουν ΟΧΙ τονίζοτας ότι το δημοψήφισμα θα αποτελέσει ένα ισχυρό «διαπραγματευτικό εργαλείο” στις συνομιλίες με τους δανειστές.

Αρνούμενος ότι η Ελλάδα αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, είπε στην κρατική τηλεόραση:

«Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ΟΧΙ [ψήφων], το μεγαλύτερο της όπλο η κυβέρνηση θα πρέπει να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Η Ελλάδαποτέ δεν έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξακολουθεί να είναι σε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “

“Θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα, αλλά δεν θα είμαστε εκεί για να εξυπηρετήσουμε,” δήλωσε στην περίπτωση που υπερισχύσει το ναι στο δημοψήφισμα.

Η χρηματιστηριακή αγορά στην Ελλάδα έκλεισε, αλλά η πτώση της τιμής των μετοχών που ξεκίνησε στην Ασία εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και αργότερα στις ΗΠΑ. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε σχεδόν 2% της αξίας του, με σταγόνες 3,5% στη Φρανκφούρτη και 3,7% στο Παρίσι.

Στις παγκόσμιες αγορές, το επιτόκιο των ελληνικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στο 15%, ένα σημάδι ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές φοβούνται ότι οι ημέρες της χώρας στη ζώνη του ευρώ είναι αριθμημένες.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.