Quantcast
Η Βουλγαρία στηρίζει την Ελλάδα στο προσφυγικό μετά από παρέμβαση Μέρκελ - enikonomia.gr
share

Η Βουλγαρία στηρίζει την Ελλάδα στο προσφυγικό μετά από παρέμβαση Μέρκελ

δημοσιεύτηκε:

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε χθες (14 Φεβρουαρίου) κατά των σχεδίων που επινοήθηκαν από τις χώρες του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία και Ουγγαρία), και έχουν ως στόχο τον εγκλωβισμό των μεταναστών στην Ελλάδα.

Οι ηγέτες των «χωρών του Βίσεγκραντ» συναντώνται σήμερα στην Πράγα για μια μίνι-σύνοδο κορυφής πριν από τη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου του Συμβουλίου της ΕΕ στις 18-19 Φεβρουαρίου. Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ κλήθηκε, μαζί με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Πράγας.

Οι ηγέτες των εν λόγω χωρών επιδιώκουν ένα πιθανό «σχέδιο Β» σε περίπτωση κατάρρευσης του συστήματος Σένγκεν και ιδίως μια εξόδου της Ελλάδας από αυτό. Συγκεκριμένα, θέλουν να βεβαιωθούν ότι τα σύνορα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας θα σφραγιστούν αποτελεσματικά και θα σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές.

Η υπηρεσία Τύπου του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας ανέφερε ότι Μπορίσοφ μίλησε με την Μέρκελ χθες, με δική του πρωτοβουλία. Φέρεται να είπε στη Μέρκελ ότι η χώρα του δεσμεύεται να βρεθεί μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση των προσφύγων.

Αλλά τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι Μπορίσοφ επικρίθηκε έντονα στο εσωτερικό για την αποδοχή της πρόσκλησης για τη σύνοδο κορυφής του Βίσεγκραντ, και κατηγορήθηκε ότι βάζει τη χώρα σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Η πολωνική ιστοσελίδα ενημέρωσης wPolityce.pl  ανέφερε ότι η Μέρκελ άσκησε πιέσει στον Μπορίσοφ, και εν τέλει εγκατέλειψε τα σχέδιά του να υποστηρίξει την ομάδα του Βίσεγκραντ.

«Η Βουλγαρία επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και τη διαφωνία της με την ιδέα να κλείσει τα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και την Ελλάδα», ανέφερε το δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, η ΕΕ πρέπει να δράσει ως σύνολο και να αναζητήσει κοινές λύσεις για την μεταναστευτική κρίση.

Πηγή: EurActiv

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.