Quantcast
Η ΕΚΤ ρυθμιστής σε περίπτωση αδιεξόδου στο Eurogroup της Δευτέρας - enikonomia.gr
share

Η ΕΚΤ ρυθμιστής σε περίπτωση αδιεξόδου στο Eurogroup της Δευτέρας

δημοσιεύτηκε:

Σε περίπτωση που η διαφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων αξιωματούχων συνεχιστεί, η προσοχή θα στραφεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία την επόμενη Τετάρτη θα αποφασίσει για τη χρήση του μηχανισμού ELA από τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, ο οποίος χαρακτηρίζει ως κρίσιμη την κατάσταση που δημιουργείται μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. 

«Το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος στο ζήτημα της Ελλάδος».

Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών είναι ότι η Ελλάδα δεν θέλει να δεσμευτούν με τους όρους πολιτικής που καθορίζονται σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα, ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά ζητά το αντίθετο.

«Ανεξάρτητα από το χθεσινό αποτέλεσμα, τώρα έχουμε λίγο μεγαλύτερη ορατότητα γύρω από το πώς η συζήτηση θα εξελιχθεί στη συνάντηση της Δευτέρας, στο Eurogroup», αναφέρει η ανάλυση της τράπεζας.

Η ευρωπαϊκή πλευρά προσφέρει μια τεχνική επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος (παρά την αρχική προσδοκία ενός τρίτου προγράμματος από τον ESM), με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί τη μέγιστη δυνατή ευελιξία και το ελάχιστο ποσό των αρχικών δεσμεύσεων που συνδέονται με την ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος.

«Σε περίπτωση που συνεχιστεί το αδιέξοδο και τη Δευτέρα, η προσοχή θα στραφεί αμέσως στην ΕΚΤ, η οποία την Τετάρτη θα αποφασίσει για τον ELA των ελληνικών τραπεζών. Σε περίπτωση αποτυχίας μιας συμφωνίας, θα περιμέναμε η ΕΚΤ να γίνει πιο σαφής σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για το πότε η χρηματοδότηση μέσω ELA θα αποσυρθεί ή θα συνεχιστεί», καταλήγει η Deutsche Bank.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.