Quantcast
Η Ελλάδα στη «μέγγενη» του ΔΝΤ με δόσεις 1,1 δισ. ευρώ έως τις 20 Μαρτίου - enikonomia.gr
share

Η Ελλάδα στη «μέγγενη» του ΔΝΤ με δόσεις 1,1 δισ. ευρώ έως τις 20 Μαρτίου

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ από την συνολική δόση των 1,4 δις ευρώ των δανείων από το ΔΝΤ αποπληρώθηκε σήμερα το πρωί με την Ελλάδα να αποφεύγει προς το παρόν το πιστωτικό γεγονός.

Η αγωνία όμως θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή 20 του μήνα για την αποπληρωθεί το σύνολο της δόσης ύψους 1,4 δις ευρώ.

Κορυφαίο γεγονός θα είναι η συνεδρίαση του Eurorgroup της Δευτέρας όπου η Κυβέρνηση ελπίζει στην έγκριση μιας προκαταβολής από την δόση των 7,2 δις ευρώ ώστε να αποπληρώσει μέχρι το δεύτερο και το τρίτο μέρος της δόσης προς το ΔΝΤ την Παρασκευή 13 του μήνα (336 εκατ. ευρώ) και την Δευτέρα 16 του μήνα (560 εκατ. ευρώ).

Ακόμη όμως και αν υπάρχει έγκριση του Eurogroup τα νεύρα εντός Ελλάδας θα είναι τεντωμένα αφού θα πρέπει η έγκριση θα πρέπει να συνοδευτεί να πάρει ο ΟΚ και από τα εθνικά κοινοβούλια και αυτό θα πάρει κάποιες μέρες.

Στο μεταξύ το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώνει μέσω του ρευστού που έχει εξασφαλίσει από ρέπο με τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο Δοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε πριν λίγο τον Πρωθυπουργό ότι προς το πάρόν δεν υπάρχει πρόβλημα με την τράπεζες αλλά τα πράγματα είναι οριακά.

Τούτο διότι μια αρνητική εξέλιξη στο Eurorgroup θα ενισχύσει το κύμα ανασφάλειας και να πυροδοτήσει και νέα φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Βγαίνοντας από από τον Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι υπάρξει στήριξη στις ελληνικές τράπεζες. «Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις» ξεκαθάρισε ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

«Η Τράπεζα της Ελλάδας συνδράμει το κυβερνητικό έργο μέσα στα πλαίσια της συνθήκης και όπου αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτή», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία το επόμενο Eurogroup να είναι επιτυχημένο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.