Quantcast
Η Γερμανία υποφέρει από την δική της ύφεση - enikonomia.gr
share

Η Γερμανία υποφέρει από την δική της ύφεση

δημοσιεύτηκε:

Η ευρωζώνη πάσχει από κόπωση λιτότητας διαπιστώνει με άρθρο γνώμης ο Μαρκ Γκιλμπέρτ στο Bloomberg την Τετάρτη, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι στην Ελλάδα θα γίνει αλλαγή κυβέρνησης από μια νέα που υπόσχεται λιγότερες περικοπές δαπανών.

Η Γερμανία υπήρξε αρχιτέκτονας της δημοσιονομικής πολιτικής  στην Ευρώπη και ο κύριος αντίπαλος για οποιαδήποτε χαλάρωση των συμφωνιών για την διατήρηση του  ελλείμματος σε χαμηλά επίπεδα συνεχίζει ο Μαρκ Γκιλμπέρτ για να διαπιστώσει:  «Το τι συμβαίνει στην καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας, ωστόσο, δείχνει ότι δεν είναι μόνο γείτονες της Γερμανίας που απειλούνται από την οικονομική αδιαλλαξία της. Η ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας αποτελείται από περίπου 3,7 εκατομμύρια μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, γνωστή ως Mittelstand. Όλα όμως δείχνουν ότι το επιχειρηματικό  περιβάλλον τους επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να είναι απρόθυμες να επενδύσουν για επέκταση τους, και να αδιαφορούν για το πόσο φθηνό είναι το χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό είναι το αναπόφευκτο συμπέρασμα της έκθεσης που δημοσιεύθηκε από τη Γερμανική Ένωση Ταμιευτηρίων την Τρίτη.

Ο συντάκτης του άρθρου αφού παραθέτει στοιχεία της έκθεσης που τεκμηριώνουν την ισχνή οικονομική δραστηριότητα της Mittelstand αναφέρει ότι «Η ένωση τραπεζών θέτει την ευθύνη ξεκάθαρα στη γερμανική κυβέρνηση» για να συνεχίσει  «Όπως έχω υποστηρίξει στο παρελθόν, η οιδιπόδεια σχέση μεταξύ των εταιρειών και των τραπεζιτών αναστέλλει την ανάληψη κινδύνων εκ μέρους των επιχειρήσεων. Είναι μια βασική διαφορά μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας, όπου εκεί λειτουργούν οι  κεφαλαιαγορές που ευνοούν την επιχειρηματικότητα. Η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς όμως για την περιοχή του ευρώ, φαίνεται να έχει σταματήσει».

 

 

Η Γερμανία απολάμβανε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα του 0,3 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2014. Η βιομηχανική παραγωγή της, όμως, υποχώρησε κατά 0,1% το Νοέμβριο, ενώ οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν για πρώτη φορά σε τρεις μήνες.

Η ΕΚΤ πρέπει να  λάβει αποφάσεις για να διοχετεύσει περισσότερα χρήματα στην πραγματική οικονομία συνεχίζει Μαρκ Γκιλμπέρτ . Χωρίς όμως μια αντίστοιχη πρωτοβουλία εκ μέρους των κυβερνήσεων της ευρωζώνης να αυξήσουν τις δαπάνες τους, κυρίως με επενδύσεις σε υποδομές, δεν υπάρχει ελπίδα ανάταξης σημειώνει ο δημοσιογράφος του για να καταλήξει «η Γερμανία θα πρέπει να αλλάξει πορεία, να σταματήσει να μπλοκάρει τις πρωτοβουλίες ανάπτυξης, και να οδηγήσει την χώρα προς μια στρατηγική που θα αναστήσει την οικονομία». 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.