Quantcast
Η HSBC καταφύγιο μαύρου χρήματος - enikonomia.gr
share

Η HSBC καταφύγιο μαύρου χρήματος

δημοσιεύτηκε:

Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αποκαλύπτει την ύπαρξη «εμπιστευτικών εγγράφων», που καταδεικνύουν ότι η θυγατρική του τραπεζικού ομίλου HSBC στη Γενεύη «συναλλασσόταν με φοροφυγάδες και άλλους εγκληματίες.

Διασημότητες από όλον τον κόσμο διατηρούσαν εκεί λογαριασμούς», σημειώνει η εφημερίδα.

«Εγκληματίες, μέλη βασιλικών οίκων από τη Μέση Ανατολή και κυβερνητικά στελέχη αρκετών χωρών κατέθεσαν σε μία ελβετική θυγατρική του τραπεζικού κολοσσού HSBC ποσά δισεκατομμυρίων – πολλά από αυτά ήταν προφανώς μαύρο χρήμα», αναφέρει το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για περισσότερα από 75 δις. ευρώ, που αποθηκεύτηκαν εκεί το 2007.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «τα έγγραφα βρίσκονται εδώ και κάποιο διάστημα στη διάθεση των υπηρεσιών οικονομικού ελέγχου σε τουλάχιστον 12 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Γερμανία». Πάντως, η υπόθεση έχει και ελληνική πτυχή. Στα εν λόγω έγγραφα περιλαμβάνονται και τα ονόματα 2062 καταθετών της πολύκροτης «λίστας Λαγκάρντ».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι πρόκειται για συνολικό ποσό καταθέσεων 1,9 δις ευρώ και υπενθυμίζει ότι τη λίστα είχε παραδώσει στον έλληνα ομόλογό της η πρώην υπ. Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ το 2010. «Αρχικά δεν συνέβη τίποτα.

Το 2012 ξεκίνησαν οι έρευνες. Ωστόσο, έλειπαν τα ονόματα τριών συγγενών του (σ.σ. πρώην) έλληνα υπ. Οικονομικών (σ.σ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου)», σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση «Swiss-Leaks», όπως την χαρακτηρίζει, «συνιστά τη μεγαλύτερη έως τώρα διαρροή δεδομένων στον τραπεζικό κλάδο, η οποία αξιολογήθηκε από στελέχη ερευνητικών αρχών και δημοσιογράφους».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.