Quantcast
Η ιστορία του ελληνικού χρέους σε 21 γραφήματα - enikonomia.gr
share

Η ιστορία του ελληνικού χρέους σε 21 γραφήματα

δημοσιεύτηκε:

Την ιστορία του Ελληνικού χρέους σε 21 πίνακες προσπάθησε να παρουσιάσει ο blogger Θανάσης Δεληστάθης στο Μedium ένα ιστότοπο το περιεχόμενο του οποίου παράγεται από πολίτες (UGC)  αποκαλύπτοντας σε όλο το μέγεθος του πρόβλημα που αποτελεί γόρδιο δεσμό ανάμεσα στην Ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.

Λίγες μέρες πριν την κατάληξη της διαπραγμάτευσης σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε, το μέλλον δείχνει πράγματι αβέβαιο αναφέρει ο συντάκτης της παρουσίασης.

Δείτε παρακάτω τους πίνακες που απαντούν σε κάθε ερώτημα που θέτει ο συντάκτης:

1. Από πού ξεκινά το πρόβλημα;


 

2. Οδηγήθηκε η χώρα σε αυτή την κατάσταση λόγω του ότι οι Έλληνες δεν δούλευαν σκληρά (με μεγάλες περιόδους σιέστα μετά το γεύμα) όπως οι Γερμανοί;  ΟΧΙ

 

 

3. Άρα, αν οι Έλληνες δουλεύουν τόσο σκληρά, πώς γίνεται να μη παράγουν αρκετά για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους;

 

 

4. Γιατί είναι η παραγωγικότητα τόσο χαμηλή; Με τα χρόνια, οι πολιτικοί έχουν αυξήσει το μέγεθος της του δημόσιου τομέα. Λατρεύουν επίσης τον κυβερνητικό παρεμβατισμό. Κατά τα τελευταία 30 χρόνια έχουν περάσει 4.000 νέους νόμους και έχουν εκδώσει περίπου 110.000 υπουργικές οδηγίες. Και για να εφαρμοστούν αυτοί οι νόμοι χρειάζονται πολλοί εργαζόμενοι. Και οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα διορίζονται με εφ’ όρου ζωής θητεία. Και οι πολιτικοί λάτρεψαν το πελατειακό αυτό μοντέλο που προσέφερε χάρες στους ψηφοφόρους τους

 

 

5. Την ίδια ώρα οι Έλληνες λατρεύουν να απεργούν για να εξασφαλίσουν περισσότερα προνόμια. Και οι πολιτικοί ένιωθαν ευτυχείς να τους τα προσφέρουν

 

 

6. Και όσον αφορά την ευνοιοκρατία, αλήθεια τι γίνεται με την διαφθορά;  Ελλάδα κατάσχεται στον πάτο.

 

 

7. Πέραν δε αυτού κατά μέσο όρο, οι Έλληνες συνταξιοδοτούνται νωρίτερα

 

 

8. Και έτσι έχουν υψηλότερο λόγο εξάρτησης (ο λόγος του αριθμού των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών καθώς και των παιδιών έως 15, ανά 100 άτομα εργάσιμης ηλικίας μεταξύ 15-65). Στην πραγματικότητα βέβαια, ο δείκτης αυτός υποτιμά σημαντικά την πραγματική αναλογία εξάρτησης, δεδομένου ότι η χώρα υποφέρει από υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων και πολλοί άνθρωποι συνταξιοδοτούνται πριν από την ηλικία των 65. Με άλλα λόγια, πάρα πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται για την επιβίωσή τους σε πολύ λίγους που εργάζονται.   

 

 

9. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν εισπράττει αρκετά έσοδα. Πώς το ξέρουμε αυτό; Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη – ως ποσοστό της οικονομίας – μαύρη παραοικονομία.

 

 

10. Πώς μπορούν οι Έλληνες να ξεφύγουν από τους φόρους; Οι περισσότεροι εργάζονται σε μικρές επιχειρήσεις που διεξάγουν ιδιωτικές συναλλαγές σε μετρητά και έτσι μπορούν πιο εύκολα να κρυφτούν.

 

 

11. Και επί τη ευκαιρία: ο αριθμός τέτοιων επιχειρήσεων μειώνεται συνέχεια


12. Ενώ οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ) παραμένουν υψηλότεροι σε σχέση με τις άλλες χώρες στην Ευρώπη



13. Έτσι, για να συνοψίσουμε η Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι ένα εξαιρετικό μέρος για επενδύσεις.



14. Πόσο χάλια; Η χώρα κατατάσσεται 130η στον κόσμο σε επιχειρηματικούς δείκτες



15. Και τι έχει γίνει από το 2009 που ξεκίνησε η κρίση



16. Η Ελλάδα έχει πραγματικά καταφέρει τίποτα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των 6 ετών; Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων τριμήνων του 2014.



17. Ας δούμε όμως τι συνέβη στο 4ο τρίμηνο του 2014; Κοιτάζοντας το Διάγραμμα 15 παραπάνω μπορείτε να εκτιμήσετε γιατί οι Έλληνες έχουν απηυδήσει με τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας. Έτσι, αποφάσισαν να εκλέξουν ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, που τους υποσχέθηκε να αναιρέσει τις προηγούμενες πολιτικές. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι καταναλωτές δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη ότι η νέα αριστερή κυβέρνηση θα είναι σε θέση να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους της στην ευρωζώνη.



18. Καθώς ο φόβος αυξήθηκε μεταξύ των επενδυτών, το κόστος δανεισμού της χώρας από τις αγορές απογειώθηκε



19. Τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα; Δείτε τη λίστα με τις συστάσεις πολιτικής που κατέθεσε ο ΟΟΣΑ για βιώσιμη ανάκαμψη, παρόμοια με το πνεύμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνονται από τους εταίρους Ελλάδα.



20. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δείξει κάποια σημάδια συμφωνίας με τους εταίρους της ευρωζώνης, επιλέγοντας αντ ‘αυτού να συμμορφωθεί με τις προεκλογικές της υποσχέσεις για αναίρεση πολλών μεταρρυθμίσεων που πραγματοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Κάποιοι στον αριστερό κυβερνητικό συνασπισμό είναι ανοιχτά υπέρ της χρεοκοπίας, της εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή. Στην πραγματικότητα μάλιστα, υπάρχουν ορισμένοι οικονομολόγοι που λένε ότι αυτό θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα, δεδομένου ότι θα μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στις παγκόσμιες αγορές. Ενώ η λύση αυτή μπορεί να φαίνεται καλή στη θεωρία για μια ανοικτή εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας, η πρώτη φορά που στην Ελλάδα εξελέγη σοσιαλιστική κυβέρνηση το 1981 και ακολουθήθηκαν παρόμοιες πολιτικές, η δραχμή είχε πάρει την κάτω βόλτα.



21. Σε μια τέτοια εποχή αβεβαιότητας, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές έχουν αναβάλει τις επενδύσεις και έχουν οδηγήσει σε αντιστροφή της οικονομική ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μειώσει τις εκτιμήσεις της

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.