Quantcast
Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου μειώνει τη χρηματοδότηση από ELA και ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου μειώνει τη χρηματοδότηση από ELA και ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Στη μείωση της χρηματοδότησής της από τον ELA και την ΕΚΤ προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου αποπληρώνοντας ποσά ύψους 500 εκατ. ευρώ και 260 εκατ. ευρώ αντίστοιχα

Στην αποπληρωμή ELA 500 εκατομμυρίων ευρώ και ακόμη 260 εκατ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, μετά τη μερική αποπληρωμή από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 9 Ιουνίου ομολόγου που εκδόθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας και μεταφέρθηκε στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου το Μάρτιο του 2013 μετά την απόκτηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Λαϊκής.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, η χρηματοδότηση από τον ELA και την ΕΚΤ έχει μειωθεί στο σημερινό επίπεδο των 5,9 δισ. και 500 εκατ. αντίστοιχα.

Συνολικά, η χρηματοδότηση από τον ELA έχει μειωθεί κατά 5,5 δισ. από το υψηλό των 11,4 δισ. τον Απρίλιο 2013, ενώ κατά τη διάρκεια του 2015 έχει αποπληρωθεί ELA ύψους 1,5 δισ,, σημειώνει η Τράπεζα Κύπρου.

Στις 5 Ιουνίου, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου είχε ανακοινώσει ότι ενημερώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ότι στις 9 Ιουνίου η κυβέρνηση θα αποπληρώσει μέρος του ομολόγου που κατέχει η Τράπεζα.

Το υπόλοιπο μέρος του ομολόγου ύψους 340 εκατ. θα αντικατασταθεί στη λήξη του την 1η Ιουλίου 2015 με νέο ομόλογο ίδιας ονομαστικής αξίας, με την απόδοση του νέου ομολόγου να βασίζεται στην απόδοση των ομόλογων της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η αποπληρωμή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης έκδοσης ομολόγου της κυβέρνησης ύψους 1 δισ. με τοκομερίδιο 3,875%, απόδοση 4% και λήξη το 2022.

Σημειώνεται ότι την 1 Ιουλίου 2014, η κυπριακή κυβέρνηση αποπλήρωσε 950 εκατ. από το ίδιο ομόλογο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.