Quantcast
Η κρίσιμη ομιλία Ντράγκι στην ΕΕ δείκτης πορείας για την ρευστότητα - enikonomia.gr
share

Η κρίσιμη ομιλία Ντράγκι στην ΕΕ δείκτης πορείας για την ρευστότητα

δημοσιεύτηκε:

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Μάριο Ντράγκι την Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο, μια μέρα μετά την τροπή αδιεξόδου που πήραν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας – δανειστών στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.  

Η τριμηνιαία ακρόαση του προέδρου της ΕΚΤ ενώπιον της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την  Οικονομική και Νομισματική Πολιτική αρχίζει στις 15 Ιουνίου 16:00 ώρα Ελλάδος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απαντήσεις του κορυφαίου τραπεζίτη στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών. Το enikonomia.gr θα μεταδώσει ζωντανά την ομιλία του κορυφαίου Τραπεζίτη απευθείας από το Ευρωκοινοβούλιο. 

Μετά και τη νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι έχει το όπλο αλλά πολλά θα κριθούν από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις που σκαλώνουν ξανά μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια που είναι σε αδιέξοδο για σύγκλιση.

Η ρευστότητα εξακολουθεί να είναι οριακή, καθώς οι αυξημένες εκροές και οι πληρωμές μισθών την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εξαντλήσουν εκ νέου το “μαξιλαράκι ρευστότητας” των τραπεζών.

Αν αυτή την εβδομάδα, στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, η οποία είναι προγραμματισμένη πριν το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης, ο Ντράγκι «τραβήξει» την πρίζα της ρευστότητας κόβοντας τον ELA ή αυξάνοντας το κούρεμα στα ενέχυρα των τραπεζών, ο δρόμος για την επιβολή capital controls είναι πια ορθάνοιχτος, ένα σενάριο που «παίζει» εδώ και περίπου 1,5 μήνα.

Η εντεινόμενη πίεση από την πλευρά των Γερμανών και των σκληροπυρηνικών «συμμάχων» τους στο ΔΣ της ΕΚΤ δεν αποκλείεται να κερδίσει τη μάχη, μιας και που αυτόν τον μήνα ο πολύ σκληρός Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της Bundesbank έχει δικαίωμα ψήφου.

Η ακρόαση περιλαμβάνει τριμηνιαία παρουσίαση από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ στην επιτροπή ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και τα βασικά ζητήματα νομισματικής πολιτικής. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα έγγραφα ενημέρωσης των Εμπειρογνωμόνων αλλά και τα κείμενα του ακροατηρίου.

Monetary Dialogue of 23 March 2015

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.