Quantcast
Η νέα κυβέρνηση παίρνει στα σοβαρά την έρευνα και καινοτομία - enikonomia.gr
share

Η νέα κυβέρνηση παίρνει στα σοβαρά την έρευνα και καινοτομία

δημοσιεύτηκε:

Διάχυτη είναι η ικανοποίηση στους επιστήμονες και ερευνητές για το γεγονός ότι αναβαθμίζονται, πλέον, ως τομείς η επιστήμη και η έρευνα στο πλαίσιο της νέας κυβέρνησης, με τη δημιουργία θέσης αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας και την ανάθεσή της σε έναν από τους πιο έμπειρους επιστήμονες και ερευνητές της χώρας, τον φυσικό Κώστα Φωτάκη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με έδρα το Ηράκλειο.

Αμέσως, ένα από το δύο κορυφαία επιστημονικά περιοδικά στον κόσμο, το «Nature» (το άλλο είναι το «Science»), είχε σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «Η νέα ελληνική κυβέρνηση αυξάνει τις ελπίδες για την επιστήμη» όπου τονίζει ότι η κυβέρνηση ήδη «έχει δώσει ισχυρά σήματα πως παίρνει στα σοβαρά την επιστήμη, καθώς διόρισε έναν κορυφαίο επιστήμονα ως υπουργό Έρευνας».

Παράλληλα, σχολιάζεται η «εντυπωσιακή ταχύτητα» με την οποία έγινε η υπουργοποίηση του κ. Φωτάκη, γεγονός που εξέπληξε ευχάριστα την ελληνική ερευνητική κοινότητα. Σύμφωνα με το «Nature», πολλοί επιστήμονες βλέπουν ότι υπάρχει, πλέον, έδαφος για αισιοδοξία, την οποία δεν έχουν νιώσει εδώ και πολύ καιρό.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι στην Ελλάδα η έρευνα έχει πληγεί σοβαρά από τα μέτρα λιτότητας λόγω της κρίσης, μετά το 2009.

Οι Έλληνες επιστήμονες έχουν δει τους προϋπολογισμούς για την έρευνα και τους μισθούς τους να περικόπτονται, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά η διαρροή νέων ερευνητών στο εξωτερικό.

Σε αισιόδοξο μήκος κύματος κινούνται οι δηλώσεις αρκετών κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων, που κλήθηκαν να σχολιάσουν αυτή την εξέλιξη, που, όπως επισημαίνουν, αναβαθμίζει, πλέον, την εκπροσώπηση της επιστήμης και έρευνας από το επίπεδο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) σε υπουργικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι «ο διορισμός του Κώστα Φωτάκη ως νέου υπουργού για την έρευνα και την καινοτομία αποτελεί θαυμάσια είδηση για την ερευνητική κοινότητα.

Ο Φωτάκης όχι μόνο έχει πλήρη γνώση του ερευνητικού οικοσυστήματος και των θεμάτων που το μαστίζουν, λόγω των παράλογων και γραφειοκρατικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, αλλά επίσης έχει την εμπειρία να υλοποιήσει άμεσα τις επείγουσες αλλαγές που χρειάζονται».

Την πεποίθησή του ότι ο Κώστας Φωτάκης, «ο οποίος ξέρει, από τα μέσα και από τα έξω, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της ελληνικής έρευνας» θα «συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών για την επιστήμη και την έρευνα στην Ελλάδα» εξέφρασε ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Επίσης, χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη την αναβάθμιση της ΓΓΕΤ σε υπουργείο» γεγονός το οποίο, όπως είπε, «σηματοδοτεί ότι η νέα κυβέρνηση βλέπει την επιστημονική έρευνα ως πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα».

Την εμπιστοσύνη της ότι «η νέα κυβέρνηση θα επενδύσει στρατηγικά στην έρευνα και την τεχνολογία ως μέσο προτεραιότητας για την οικονομική ανάπτυξη, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την υψηλού μορφωτικού επιπέδου νέα γενιά και για την αναστροφή της συνεχιζόμενης διαρροής εγκεφάλων» εξέφρασε η Ρεβέκκα Μάτσα, επικεφαλής του Εργαστηρίου Κυτταρικής και Μοριακής Νευροβιολογίας του Ινστιτούτου Παστέρ.

Όπως σημείωσε ο Θεόδωρος Φώτσης, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ στα Ιωάννινα, οι Έλληνες επιστήμονες προσδοκούν να αυξηθεί, επιτέλους, το εδώ και πολλά χρόνια καθηλωμένο σε χαμηλά επίπεδα ποσοστό του ΑΕΠ (γύρω στο 0,6% έναντι 2% έως 3% σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες), που δαπανάται για την έρευνα στη χώρα μας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.