Quantcast
Handelsblatt: Διάσωση την τελευταία στιγμή - enikonomia.gr
share

Handelsblatt: Διάσωση την τελευταία στιγμή

δημοσιεύτηκε:

Το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε χιλιάδες φορές αλλά χωρίς αποτέλεσμα. «Χίλιες και μία νύχτες» αναφέρει χαρακτηριστικά η Handelsblatt ωστόσο στο τέλος είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Ωστόσο μπορεί να μην έχουν περάσει «χίλιες νύχτες» από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά τουλάχιστον πέντε μήνες δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε «αγγίξει» τη ρήξη τραβώντας συνεχώς το σχοινί με τους δανειστές.

Στη συνεχεια όμως, λίγο πριν το τελικό σφύριγμα, έφθασε η μεγάλη έκπληξη. Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε σκληροπυρηνική του στάση και πήγε προς το μέρος των δανειστών γεγονός που αποτελεί γιγαντιαίο βήμα.

Η πρόσφατη ελληνική πρόταση περιλαμβάνει ουσιαστικά όλες τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που είχε ζητήσει το ΔΝΤ αλλά και η ευρωζώνη.

Ο κ. Τσίπρας ξαφνικά προτείνει «πάγωμα» των πρόωρων συντάξεων, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, αύξηση του ΦΠΑ, νέους φόρους Πολυτελείας και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

«Οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν ένα καλό σημείο εκκίνησης» ανέφερε η Καγκελάριος Α. Μέρκελ εξερχόμενη της Συνόδου Κορυφής.

Απετράπη το Grexit;

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ είχε συγκαλέσει συνάντηση, ώστε να αποκλειστεί το Grexit.

Οι διαπραγματευτές από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη είναι τώρα κάτω από μεγάλη πίεση χρόνου.

Μέχρι την Τετάρτη, θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους Έλληνες εκπροσώπους της κυβέρνησης τη σύμβαση πίστωσης.

Η λεγόμενη συμφωνία σε «υπηρεσιακό επίπεδο» πρέπει να είναι έτοιμη την Τετάρτη όποτε θα συγκληθεί το επόμενο Eurogroup.

Επίσης η συμφωνία πρέπει να «περάσει» και από το Ελληνικό Κοιβούλιο αλλά και την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές πρέπει όχι μόνο να εγκρίνουν τη συμφωνία, αλλά και να λάβουν τις πρώτες αντιλαϊκές αποφάσεις μεταρρυθμίσεων.

Μόνο όταν γίνει αυτό, το γερμανικό Κοινοβούλιο μπορούν να επικυρώσει τη συμφωνία. Αυτό θα πρέπει να συμβεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Μόνο αν τα καταφέρουν όλοι μέσα σε μία εβδομάδα, Ευρωζώνη και ΔΝΤ, μπορεί η Ελλάδα να εκταμιεύσει τα 7,2 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης με αποτέλεσμα να αποτραπεί η χρεοκοπία.

Η Ελλάδα και οι δανειστές της έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους. Αν υπάρχει καλή θέληση, τότε όλα θα είναι διαχειρίσιμα…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.