Quantcast
Handelsblatt: 'Ενα Grexit θα έθετε σε κίνδυνο την Ευρώπη - enikonomia.gr
share

Handelsblatt: ‘Ενα Grexit θα έθετε σε κίνδυνο την Ευρώπη

δημοσιεύτηκε:

Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ μπορεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την Ευρώπη σύμφωνα με τον καθηγητή Dennis Snower επικεφαλή του Ινστιτούτου Kiel.

«’Ενα Grexit θα ήταν πολύ επικίνδυνο, και πάνω απ ‘όλα, οι πολιτικές συνέπειες δεν μπορούν να εκτιμηθούν» ανέφερε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία. Μετά την επιστροφή στη δραχμή και μια χρεοκοπία η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τα τεράστια χρέη της».

Βραχυπρόθεσμα, οι οικονομικές συνέπειες ενός Grexit για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα ήταν διαχειρίσιμη», αλλά για την Ελλάδα ακόμη και βραχυπρόθεσμα τα αποτελέσματα θα είναι επώδυνα», ανέφερε ο Snower.

Το Grexit αποτελεί απειλεί για την Ελλάδα η οποία θα μετατραπεί σε μια πολιτικά και οικονομικά ασταθή χώρα».

Ακόμα και ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Marcel Fratzscher έχει προειδοποιήσει για την απόσυρση της Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ.

Παράλληλα ο κ. Fratzscher επισημαίνει πως αν συμβεί κάτι τέτοιο η Γερμανία θα χάσει 70 δισ. ευρώ και πως αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα πρέπει όλες οι πλευρές να συνειδητοποιήσουν πως είναι χαμένες.

‘Οσον αφορά στην επέκταση της «μόλυνσης» ο επικεφαλής του DIW τονίζει με έμφαησ πως η Ιταλία θα έχει «τεράστιο πρόβλημα» ενώ εκτιμά πως θα έχουμε φαινόμενα όπως στην περίπτωση της Lehman Brothers. «Αυτή η τράπεζα αφέθηκε να χρεοκοπήσει το 2008 αλλά η ζημιά που προκάλεσε έγινε αισθητή σε όλο τον κόσμο. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι», προειδοποίησε ο οικονομολόγος. «Είτε χάνουμε όλοι, ή όλοι κερδίζουμε.».

Ο γενικός γραμματέας Α. Scheuer προειδοποίησε την Ελλάδα να μην «φοβερίζει» τους εταίρους με ενδεχόμενο Grexit αναφέροντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει προφανώς την σοβαρότητα της κατάστασης.

Χωρίς νέα δάνεια η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πτώχευση αναφέρει η Handelsblatt και ενδεχομένως, την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Το Σαββατοκύριακο θα μπορούσε, σύμφωνα με τα στοιχεία από τους κύκλους της ΕΕ να πραγματοποιηθεί ειδική σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το θέμα της Ελλάδας…

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.