Quantcast
Handelsblatt: «Ένα κλασικό κούρεμα έρχεται» - enikonomia.gr
share

Handelsblatt: «Ένα κλασικό κούρεμα έρχεται»

δημοσιεύτηκε:

Με το ελληνικό ζήτημα ασχολείται ο εκδότης της Handelsblatt κ. Gabor Steingart κάνοντας τρεις παρατηρήσεις…

Ειδικότερα στο άρθρο αναφέρεται μεταξύ άλλων πως οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν σε ένα τρίτο πακέτο δανείου για την Ελλάδα το οποίο ανέρχεται σε περίπου 90 δισ. ευρώ.

Η γερμανική ευθύνη για το ελληνικό χρέος θα ανέλθει σε 110 δισ. ευρώ – πολύ περισσότερο από όσα διέθεσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση το 2015 για την εθνική άμυνα, την υγεία, την κατασκευή δρόμων, τη γεωργία, την έρευνα και την εκπαίδευση.

Την Τετάρτη θα πρέπει η Bundestag να εγκρίνει αυτή την απόφαση. Για το σκοπό αυτό, στις αρχές αυτής της μοιραίας εβδομάδα ο εκδότης της Handelsblatt κάνει τρεις παρατηρήσεις:

Πρώτον, η Α. Μέρκελ δεν έχει πει ψέματα σε εμάς. «Ένα κλασικό κούρεμα έρχεται», είπε πρόσφατα εν όψει της ελληνικής διάσωσης.

Ωστόσο η αποπληρωμή του νέου δανείου θα επιμηκυνθεί έως 60 χρόνια και κανένας από τους βουλευτές δεν θα βιώσει τι πρόκειται να συμβεί τότε.

Η Α. Μέρκελ για παράδειγμα θα ήταν 121 ετών το έτος που θα αποπληρωθεί η τελευταία δόση και η Καγκελάριος γνωρίζει πως να αποσυνδέει την εξουσία από την ευθύνη.

Παρατήρηση δεύτερη: Δεν είναι κανείς ενάντια στην ιδέα της διευκόλυνσης. Η Ελλάδα χρειάζεται αντί της αιώνιας δημοσιονομικής πολιτικής – η οποία μετά από όλα είναι στο τέλος μόνο η επάρκεια των συνεχώς νέων ελέγχων – μια ενεργό οικονομική πολιτική όπως έκανε ο D. Xiaoping κατά την κατάρρευση της Κίνας και ο Χέλμουτ Κολ.

Συγκεκριμένα: Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, χαμηλοί φόροι, προγράμματα υποδομών, ευέλικτες αγορές εργασίας – και, στη συνέχεια, ιδιωτικές επενδύσεων. Αλλά αυτό δεν έχει τους κυβερνώντες κυβερνητικές πολιτικές δει τίποτα να κάνει. Στην Ελλάδα αντίθετα το σωσίβιο, είναι κατασκευασμένο από μόλυβδο.

Παρατήρηση τρίτη: Τι δεν πάει καλά οικονομικά και πολιτικά. Η εντυπωσιακή αύξηση της ευημερίας των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ελβετία και σε κάθε περίπτωση εκτός της ζώνης του ευρώ.

Η ανικανότητα των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση του κύματος των προσφύγων τώρα προστόθεται στα παραπάνω. Σε πολλά μέρη, μια αυξανόμενη Ευρώπη χωρίς Ευρωπαίους, σε Βορρά και Νότο της Γηραιάς Ηπείρου «ανθούν» οι δεξιοί λαϊκιστές, εθνικιστές.

Κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης έχουμε γεμίσει παραβάτες. Οι βουλευτές του συνασπισμού θα κάνουν στον εαυτό σας το μεγαλύτερο όφελος όταν σταματήσουν να παίζουν πλέον τον ευρωπαϊκό πολιτικό φανατισμό. Ή για να το θέσουμε διαφορετικά όπως είχε αναφέρει ο Kurt Tucholsky χαρακτηριστικά: “Στο γάμο περιλαμβάνονται περισσότερα από τέσσερα γυμνά πόδια στο κρεβάτι.”

Σας εύχομαι ένα στοχαστικό ξεκίνημα της νέας εβδομάδας.

Ειλικρινά Gabor Steingart Εκδότης Handelsblatt».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.