Quantcast
Handelsblatt: Η Ελλάδα στο ευρώ με κάθε τρόπο - enikonomia.gr
share

Handelsblatt: Η Ελλάδα στο ευρώ με κάθε τρόπο

δημοσιεύτηκε:

Άρθρο σχετικά με τη στάση της Ευρώπης αλλά και ειδικά της γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στην Ελλάδα δημοσιεύει σήμερα η Handelsblatt.

Η πρόσφατη δήλωση της Άγκελα Μέρκελ. «Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει δρόμος» δείχνει ότι η καγκελάριος «θέλει να σώσει την Ελλάδα υπό όλες τις συνθήκες άσχετα, από το πόσο τη δυσκολεύει ο Τσίπρας με το αντιδραστικό στιλ του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.

Παράλληλα διερωτάται για ποιο λόγο η Μέρκελ, που συνηθίζει να μην κλείνει παράθυρα και να αφήνει όλες τις επιλογές ανοιχτές, επιλέγει στην περίπτωση της Ελλάδας να δεσμευτεί κατά κάποιον τρόπο.

Ο Γιαν Χίλντεμπραντ παρουσιάζει δύο πιθανά σενάρια: «Μπορεί πολλοί οικονομολόγοι και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόφγκανγκ Σόιμπλε να τονίζουν συνεχώς ότι η χρεοκοπία και η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν τρομάζουν πια, αλλά η καγκελάριος δεν είναι πρόθυμη να διαπιστώσει εάν οι ειδικοί έχουν δίκιο ή αν κάνουν λάθος, όπως στην περίπτωση της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων Lehman Brothers, η χρεοκοπία της οποίας συντάραξε τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας».

Η δεύτερη πιθανή εξήγηση, κατά τον αρθρογράφο, μπορεί να είναι η επιθυμία της γερμανίδας πολιτικού να επιδείξει διάθεση συμφωνίας, προκείμενου να απομακρύνει το ζήτημα της ευθύνης από την Γερμανία σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Όποιοι και να είναι λόγοι, επισημαίνει ο Χίλντεμπραντ, αυτή η κατάσταση αφήνει περιθώρια εκβιασμού της Ευρώπης από την Ελλάδα, τη στιγμή που η χώρα θα έπρεπε να ακολουθεί τους κανόνες, όπως όλα τα μέλη, πρωτίστως για να μην υπάρξουν μιμητές.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.