Quantcast
Handelsblatt: Μερική καταβολή συντάξεων εξαιτίας της υποχώρησης των εσόδων; - enikonomia.gr
share

Handelsblatt: Μερική καταβολή συντάξεων εξαιτίας της υποχώρησης των εσόδων;

δημοσιεύτηκε:

Αναγκαίες κρίνονται οι μεταρρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναφέρει η Handelsblatt επισημαίνοντας πως είναι πιθανό οι συνταχιούχοι της Ελλάδα να λάβουν μέρος της σύνταξής τους καθώς τα φορολογικά έσοδα έχουν υποχωρήσει.

Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και μήνες σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβουν ώστε να «ξεκλειδώσουν» τα 7,2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης.

Η διαμάχη εστιάζεται κυρίως στις περικοπές των συντάξεων αλλά και στην αύξηση του ΦΠΑ. Αν δεν υπάρχει συμφωνία τις προσεχείς ημέρες η Ελλάδα απειλείται με πτώχευση και αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ. Τη Δευτέρα έχει προγραμμτιστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

 

«Χρειαζόμαστε σαφήνεια»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Bundestag, Hans Michelbach (CSU), εκτιμά πως δεν βλέπει μια πιο ρεαλιστική ευκαιρία για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων.

«Όποιος θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος, το ευρώ και η Ευρώπη θα καταστραφούν», ανέφερε σε ΜΜΕ ο Hans Michelbach ενώ παράλληλα προειδοποίησε για «σάπιο πολιτικό συμβιβασμό».

«Χρειαζόμαστε σαφήνεια και όχι τη συνέχιση του παράλογου αδιεξόδου. Οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ θα πρέπει ναπαραμείνουν σταθερές», είπε.

Η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν είχε κάνει τίποτα επέκρινε το πολιτικόστέλεχος του CSU.

Παράλληλα ο κ. Michelbach κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να σταματήσει τα δάνεια έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα άμεσα.

Επίσης, είναι αντίθετος στην πιθανότητα να επεκταθεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης, προκειμένου η Αθήνα να κερδίσει χρόνο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις να μην δοθούν τα 7 δισ. ευρώ που αφορούν την τελευταία δόση απο το πακέτο διάσωσης αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Michelbach.

 

Η μερική καταβολή συντάξεων και η διάψευση

Η Αθήνα απάντησε στο δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει μερική καταβολή των μισθών και συντάξεων στην Ελλάδα.

«Οι συντάξεις είναι εξασφαλισμένες και θα καταβληθούν κανονικά στην ώρα τους» δήλωσε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ελληνικού συνταξιοδοτικού ταμείου του ΙΚΑ, Γιάννης Θεωνάς, στην ελληνική τηλεόραση.

«Οι γερμανικές εφημερίδες διεξάγουν τις δικές τους πολιτικές», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας στην κρατική τηλεόραση σεπισημαίνοντας πως: «Εγώ δεν ξέρω από πού προέρχονται αυτά τα γεγονότα. Εμείς θα πληρώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς κανονικά».

 

Ο Τσίπρας συγκάλεσε Κυβερνητικό Συμβούλιο

Λίγες ώρες πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε Κυβερνητικό Συμβούλιο ώστε να αποφασιστεί η «γραμμή» που θα ακολουθήσουν στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός να μεταβεί το βράδι στις Βρυξέλλες.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.