Quantcast
Handelsblatt: Σε «stress» οι ελληνικές τράπεζες - enikonomia.gr
share

Handelsblatt: Σε «stress» οι ελληνικές τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Πάνω από 14 δισ. ευρώ χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τα αποτελέσματα των stress tests της EKT αναφέρει η Handelsblatt.

Ειδικότερα στο άρθρο αναφέρεται πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών είναι χαμηλότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις και θα δώσει κεφαλαιακές εφεδρείες στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών κ. Jens Spahn δήλωσε πως: «Είναι θετικό το γεγονός ότι τώρα γνωρίζουμε τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών οι οποίες είναι πολύ χαμηλότερες από οτι εκτιμούσαμε».

Αν οι ελληνικές τράπεζες επιτύχουν την εξεύρεση ιδιωτών επενδυτών, θα μειωθούν οι ανάγκες για βοήθεια από τον ESM.

«Οι λειτουργική τράπεζες είναι σίγουρα ένα σημαντικό στοιχείο, προκειμένου να έρθει σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη» δήλωσε ο Spahn.

Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει τώρα να υποβάλουν τα σχέδιά τους για την ανακεφαλαιοποίηση έως τις 6 Νοεμβρίου στην ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τραπεζικούς κύκλους θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια από 5 έως 6 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές.

Το εναπομένον κενό κεφαλαίων θα πρέπει να κλείσει με τα χρήματα από το πακέτο διάσωσης.

Ωστόσο ο χρόνος πιέζει καθώς η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, διαφορετικά θα πραγματοποιηθεί «κούρεμα» σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που θα οδηγήσει πολλές μικρές επιχειρήσεις σε πτώχευση αναφέρει η Handelsblatt…

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.